Op zaterdag 30 juli wordt in de Sporthallen Zuid te Amsterdam het tienjarig jubileum van de Internationale Kyudo Federatie (IKyF) gevierd. Er vindt die dag een scala aan speciale activiteiten plaats die toegankelijk zijn voor publiek. Hare keizerlijke hoogheid prinses Hisako Takamado, de erevoorzitter van de IkyF, woont het jubileum bij. Ook is de Japanse ambassadeur in Nederland, Hiroshi Inomata, aanwezig alsmede andere Nederlandse en Japanse hoogwaardigheidsbekleders.
Naast het jubileum vinden in de Sporthallen Zuid van 26 juli tot 7 augustus drie seminars plaats waarin Kyudo wordt beoefend onder leiding van top Japanse leraren. De Kyudo Renmei Nederland (KRN) ondersteunt de IKyF bij alle activiteiten.
Demonstraties
Zo’n 500 Kyudoka uit 22 Europese landen zullen deelnemen aan het drietal seminars. Aan het eind van elk seminar is er een examen onder supervisie van de delegatie Japanse leraren. Op 30 juli vindt de viering plaats van het jubileum van de IKyF waarbij een 140-tal schutters deelnemen aan een individuele wedstrijd. Daarbij zal ook een delegatie van schutters uit Japan deelnemen. Ter gelegenheid van het jubileum zijn er speciale Kyudo demonstraties waaronder een waaraan de hoogst gegradueerde Europese Kyudoka deelnemen. Daarnaast is er een speciale demonstratie door Samoerai boogschutters uit Japan.
Invloeden
Kyudo, letterlijk de weg van de boog, is een van de oudste traditionele Japanse krijgskunsten, ontstaan in de 12e eeuw. Tot de introductie van vuurwapens in Japan in de 16e eeuw was de boog het belangrijkste wapen van de samoerai. Boogschieten vormde onderdeel van het trainingsprogramma van samoerai dat werd georganiseerd door gespecialiseerde krijgsscholen. Vanaf de 16e eeuw, de zogenaamde Edo periode met 300 jaar zonder oorlogen, heeft Kyudo steeds meer een aspect van persoonlijke en spirituele ontwikkeling gekregen. Er zijn zichtbare invloeden vanuit het zen boeddhisme.
Kyudoka
Na de Tweede Wereldoorlog is met veel energie gewerkt aan het toegankelijk maken van Kyudo voor een breder en internationaal publiek. In Europa zijn er op dit moment meer dan 3.500 actieve beoefenaren tegenover meer dan 140.000 Kyudoka wereldwijd. De Kyudo Renmei Nederland heeft een tachtigtal actieve leden verdeeld over zeven verenigingen.
Lees ook Kyudo: slijpsteen voor een open hart