Wat begon als een initiatief van een groepje vrouwen in 1966 is nu uitgegroeid tot Taiwans grootste NGO met over een miljoen leden: Tzu Chi. Naast het bieden van directe hulp in rampgebieden bouwen leden van de NGO ziekenhuizen en scholen. De bezieling van Tzu Chi is Dharma meester Cheng Yen die onder het motto “Educate the rich to help the poor” leiding geeft. ‘Direct giving’, aanwezig zijn met compassie en liefde, is het geheim achter het succes van Cheng Yen. Van aspirant-leden vraagt zij om de kwaliteiten van een ‘levende Bodhitsattva’ te cultiveren, iemand die zich belangeloos inzet voor anderen en de maatschappij.
In Tzu Chi-ziekenhuizen staan niet winst en efficiëntie voorop, maar de patiënten en hun familie die er met zorg en liefde worden opgevangen. Een deel van de financiering wordt bekostigd door de opbrengst van duizenden recyclingstations, gerund door vrijwilligers. Zo wordt ook een eigen tv-station gefinancierd. In het onderwijs staat met name de ethische ontwikkeling van het kind op de voorgrond.
Op vrijdag 6 november is filmmaakster Babeth M. VanLoo te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Antwerpen om haar nieuwste film TZU CHI – Doing good in the world persoonlijk voor te stellen. Deze prachtige en beklijvende documentaire over compassie in actie kan niemand onberoerd laten. Voor elkeen die het bodhisattvapad wil bewandelen.
De film duurt 90 minuten, daarom eindigt de avond bij uitzondering om 22.00 uur en niet om 21.30 uur zoals gewoonlijk. De film is Nederlands ondertiteld.
Babeth M. VanLoo is oprichter van de Nederlandse Boeddhistische Omroep Stichting (BOS), de eerste en enige boeddhistische omroep in de westerse wereld die in de huidige vorm per 1 januari 2016 ophoudt te bestaan. Ze maakte tal van films i.v.m. het boeddhisme en geniet internationale erkenning. Zo ontving ze de “Outstandig Woman in Buddhism Award 2013” uit handen van de Verenigde Naties in Bangkok http://www.bosrtv.nl/news.aspx?lIntEntityId=413