Het dreigt vanavond weer een bijzondere avond te worden bij en door de boeddhistische radio. Allereerst is er OBA Live met als deelnemers Marjolijn van Kooten en Judith Eiselin die over seks en angst praten. Mindfulnesstrainer en journalist Eveline Brandt laat als tafeldame haar licht schijnen over beide onderwerpen.
In het programma een open discussie over angst en verlangen. Cabaretière Marjolijn van Kooten lijdt aan een paniekstoornis, een psychische aandoening waar steeds meer Nederlanders mee worstelen. Met haar boek ‘Schijtluis’ gaat wil ze het taboe op angst- en depressieklachten doorbreken. Zoals ze zelf zegt: ‘Het is geen pretje om je angstig of depressief te voelen, en al helemaal niet om je er ook nog eens voor te schamen.’
‘Angst zit in het verdomhoekje, het wordt gezien als iets voor kinderen. Heel lang had ik daardoor maar weinig compassie voor mezelf.’
Literatuur en seks is een domein dat vooral door mannen gedomineerd wordt. Maar volgens schrijfster Judith Eiselin is het tijd voor verandering; ook vrouwen moeten met meer branie gaan schrijven. Dus minder beschouwend en met meer eerlijkheid en humor. Zelf schreef ze het boek ‘Het feest van de eeuw’, over een onzekere vrouw die op zoek gaat naar bezinning en seks afzweert. Maar dat blijkt toch makkelijker gezegd dan gedaan. Een gesprek over vrouwelijke seksualiteit in literatuur en de samenleving.
In de Nachtgast, dat enkele uren later wordt uitgezonden, komt filmmaakster Anne Marie Borsboom aan het woord.
Haar film Boi – Song of a Wanderer is het verhaal geworden van de innerlijke strijd van een lesbisch meisje dat een mooie homojongen werd. Borsboom is steeds op zoek naar diepere lagen, naar een andere kijk op leven en mens-zijn. Ze werkte twaalf jaar aan de film en maakte dit ingrijpende veranderingsproces van dichtbij mee.
Het verhaal van hoofdpersoon Nitzan Krimsky draait volgens Borsboom om transformatie, als natuurlijk gevolg van echt durven kijken naar hoe je je voelt en daar bij te blijven, niet te vluchten. En dat vanuit een open houding, zonder vooringenomenheid. Dat brengt Nitzan bij zijn innerlijke kracht en zo kunnen keuzes zich aandienen. En toch weer niet zoals je denkt: dat maakt de film zo waarachtig. Anne Marie Borsboom praat met Sarah Marijnissen.
Bron BOS