Het lichaam van de afgelopen zaterdag overleden Lama Gawang Rinpoche zal aanstaande donderdag gecremeerd worden. De voorbereidingen voor de plechtigheid zijn in volle gang. De Lama zelf heeft geen concrete instructies achtergelaten voor zijn crematie. De uitvaartdienst van Lama Gawang Rinpoche is van 10.00 tot 13.30 uur in het Yarden centrum voor uitvaartzorg Goutum, Yndijk 1, 9084 AV Goutum.
De organisatie vraagt degenen die de uitvaartplechtigheid willen bijwonen, zich voor de ceremonie te kleden in de bij deze traditie horende kleuren, rood, geel en oranje.
Lama Gawang (86) was een vooraanstaand spiritueel leider. Hij vertegenwoordigde in Nederland Zijne Heiligheid de Karmapa, één van de hoogste geestelijken binnen het Tibetaans Boeddhisme.
Lama Gawang verkeerde na zijn overlijden, tot vanmiddag, in wat in het Tibetaans boeddhisme een Thukdam meditatie wordt genoemd. Twee andere lama’s controleerden dagelijks deze staat van zijn bij de Lama. Thukdam, in de praktijk van het tantrisch Tibetaans boeddhisme, wordt uitgelegd als een fase waarin een zeer geleerd lama of beoefenaar door een jarenlange praktijk van meditatie in de fase na zijn overlijden in staat is om te mediteren over de ‘helder licht fase’, een ultiem proces van innerlijke ontbinding van de vijf elementen en bewustzijn. De beoefenaars zijn, terwijl ze in die meditatie verblijven, in staat om de ontledingen van hun lichaam en eigen lichaamswarmte te bepalen. Er zijn gevallen bekend waarin geshes achttien dagen in zo’n toestand verbleven.
Na het constateren van het beëindigen van deze meditatie door Lama Gawang is op aanwijzing van de twee lama’s Ngawang en Yonten een traditionele Thukdamkist gemaakt.
De afgelopen drie dagen zijn door de aanwezige lama’s en studenten gebeden en recitaties gedaan in de tempel in Hantum. Het lichaam van Lama Gawang is in processie naar de tempel gebracht waar de komende dagen, tot aan de crematie, de Korwa Tongtruk: de permanente rode Chenrezig mantra de klok rond zal worden gereciteerd. Deze tekst staat ook op de stoepa in Hantum.
Lama Gawang stond bekend als bruggenbouwer die goede contacten onderhield met veel maatschappelijke organisaties, zoals kerken, gemeenten, scholen enz. Zijn boodschap was eenvoudig: probeer steeds weer het goede en het juiste te doen vanuit mededogen met alle levende wezens. Lama Gawang benadrukte het belang van de religie die men van huis uit meekrijgt en vooral van het toepassen ervan in het dagelijks leven.
Duizenden kinderen bezochten de afgelopen decennia de stoepa en de tempel in Hantum. Lama Gawang was bijzonder begaan met de jeugd en drukte hen altijd op het hart een goed rolmodel te volgen en er zelf later ook een te worden in de maatschappij. Aan ouders gaf hij het advies om hun kinderen normen en waarden bij te brengen. Zo gaf hij als voorbeeld dat het geven van gewelddadig speelgoed, hoe onschuldig dat vaak ook lijkt, de verkeerde boodschap geeft aan kinderen. De oudere bezoekers moedigde Lama Gawang aan om hun opgedane levenservaring en wijsheid met de jongere generaties te delen om vrede en welzijn in Nederland te waarborgen.
Lama Gawang werd geboren in Oost-Tibet, in zijn kinderjaren trad hij toe in het klooster alwaar hij leerde mediteren. In 1959 vluchtte Lama Gawang naar India waar hij vele jaren in een grot heeft gemediteerd. In de zeventiger jaren is Lama Gawang op verzoek van Z.H. de Karmapa naar Nederland gezonden om tegemoet te komen aan de groeiende belangstelling voor het Boeddhisme.
Lama Gawang vestigde zich aanvankelijk in Utrecht en Lelystad. Uiteindelijk besloot hij naar Friesland te gaan om daar eigenhandig een retraitecentrum te bouwen bij Hantum, op een stukje grond dat aan de organisatie geschonken was. Het is een plek geworden voor bezinning en rust, toegankelijk voor iedereen ongeacht geloof of overtuiging.
Hij bouwde ook in dezelfde periode een zogenaamde Stoepa, een boeddhistisch monument voor wereldvrede. Deze is tot op heden de enige Stoepa in Nederland. Hiermee wilde hij tegenwicht bieden aan de dreiging die uitging gedurende de Koude Oorlog in de tachtigerjaren. Toen de bouw van de Stoepa klaar was, leek ook de dreiging geweken te zijn.
De rituelen rondom het overlijden van Lama Gawang Rinpoche zullen zoveel mogelijk op traditionele boeddhistische wijze worden uitgevoerd. Lama Gawang heeft er nadrukkelijk voor gekozen in Nederland zijn laatste adem uit te blazen. Hantum was de plek waar hij zich thuis voelde.
Lama Gawang werd door iedereen die hem gekend heeft gewaardeerd om zijn vriendelijkheid, zijn oprechte betrokkenheid en zijn wijsheid. Hij was en blijft een inspiratiebron voor velen.
Tara zegt
Om ami dewa hri…….
Henk Hooghuis zegt
Lama Gawang Rinpoche was een vriendelijke en toegankelijke meester.Hij blijft een bron van inspiratie!
Henk Hooghuis, Amsterdam