Je hebt Boeddha’s van chocola, koek en snoep, maar een Boeddha in de vorm van een peer zijn we nog niet eerder tegen gekomen. Hao Xianzhang, een lokale Chinese boer, was zes jaar bezig met het perfectioneren van peren die in de vorm van een Boeddha in een mal aan de boom groeien. De peren zijn zo succesvol dat ze voor de prijs van 8 dollar per stuk in de winkel liggen. Er zijn foto’s van de Boeddhaperen in omloop, waarbij wordt gezworen dat ze niet fotoshopped zijn.
De peren groeien aan bomen in een boomgaard in Weixian, in de Chinese provincie Hebei. Er zijn er al tienduizend van verkocht. De boer begon met het kweken van deze peren in zijn achtertuin. ‘Deze peren zijn zo populair omdat zij veel geluk vertegenwoordigen’, zegt Hao. Hij zegt dat hij op het idee kwam om deze vruchten te gaan kweken naar aanleiding van de oude Chinese mythe over magisch fruit in de vorm van Boeddha. Wie volgens de mythe zo’n zeldzame vrucht gegeten heeft, wordt onsterfelijk.
De boer begint met het plaatsen van de mallen als de peren nog klein zijn . Zodra de mallen met peer gevuld zijn, worden ze verwijderd en groeien de peren in vrijheid en in de vorm van de Boeddha verder. Tegen de tijd dat ze rijp zijn, zijn ook de Boeddha’s volgroeid.
Boeddha is niet de enige vorm die populair is bij de landbouwers. Een ander bedrijf in China is gespecialiseerd in het maken van plastic mallen van vrijwel alle vormen, met inbegrip van vierkante mallen voor watermeloenen, stervormige mallen voor komkommers en hartvormige mallen voor tomaten.
Bron BNN
Kees Moerbeek zegt
Typisch een gevalletje ‘dharmaburger’. Graag verwijs ik de lezers van BD naar het volgende artikel op de website van de Vrienden van het Boeddhisme. http://www.vriendenvanboeddhisme.nl/html/dharmaburgers.html
Paula Kuitenbrouwer zegt
Het lijkt me niet schadelijk voor de perenboom, maar het is wel weer ‘de natuur naar je hand zetten’. Leuk voor een paar keer, maar daarna graag weer de natuurlijke vorm.
nic zegt
Paula,
De natuurlijke vorm is de mens die de dingen naar zijn hand zet.
Een boom word gekapt om papier van te maken.
Potloden worden zo gevormd dat ze handzaam zijn. Het tekent moeilijk met een boomstronk.
Het potlood wordt letterlijk naar de hand gezet. Etc..
Wat is de natuurlijke vorm ?
nic zegt
Weerzin tegen verandering is ook natuurlijk. ;)
Paula Kuitenbrouwer zegt
Goede punten, Nic.
Maar kunnen we het er over eens zijn dat we niet graag het mes zetten in die schattige en sappige boeddhaatjes?
Nic zegt
Er bestaat een anekdote van een Zen-meester die een houten Boeddhabeeld in het vuur gooit omdat het koud is.
En monnik is geschokt dat de meester dat beeld in het vuur gooit.
Volgens mij wil de anekdote zeggen dat de dingen veranderen naar gelang de omstandigheden.
Zo kan een beeltenis van een Boeddha verworden tot brandstof.
Als je de peer ziet denk je dat het een Boeddha is maar als je trek hebt zal het eerder een peer zijn.
Wat zou een Boeddha liever willen dan je voeden als je trek hebt..
Met vriendelijke groet,
Nic
Paula Kuitenbrouwer zegt
Niet om het laatste woord te hebben hoor. Maar de Zen-meester liep, nadat hij het houten boeddha-beeld in het vuur had gegooid, naar buiten. Hij boog drie maal diep voor een lantaarn paal en ging daarna erbij zitten mediteren.
Later vroeg een leerling aan hem waarom hij voor een lantaarnpaal had gebogen, immers het was geen levend wezen en al helemaal geen boeddha, waarop hij zei: ‘Boeddha is in alles’.
Nic, zijn we het over de lantaarnpaal e/o de Zen-meester eens? ;-)
Nic zegt
Ja, Boeddha is in alles.
We zijn het met elkaar eens.
Ook over lantaarnpalen en Zen-meesters.
Boeddha ziet een schattig Boeddha peertje waar je liever niet in snijd.
Boeddha ziet een peer die je kunt opeten.
Boeddha ziet een handelaar die zijn inkomen vergroot met Boeddhapeertjes.
Boeddha ziet mensen schattige Boeddhapeertjes kopen omdat het ze blij maakt.
Boeddha … nou ja, alles is meer dan hier te typen is.
:)
En ik denk niet dat je perse het laatste woord moet hebben en niet om je te plagen ( of wel ?) op dit moment heb je dat laatste woord ook niet. :)
Paula Kuitenbrouwer zegt
:-)
Laatste lach dan.
Nic zegt
OK. Jij de laatste lach !
Hester zegt
Als er verder niets kwaads gebeurt met die peer vind ik het hartstikke leuk, net als met de andere genoemde groenten. Why not? Leuk,grappig, vrolijk.
Dharmapelgrim zegt
Zou een Chinese toerist die zo’n peer in zijn handbagage mee zou nemen, deze vrucht op het vliegveld van Birma zichtbaar voor iedereen op mogen eten, zonder onmiddellijk het land weer uitgestuurd te worden? Of maken ze er een koan van … “Zodra de bodhisattva uit China Boeddha de kop afbeet, zagen duizenden tegelijkertijd het licht!”
Nic zegt
Als je er het land voor kunt worden uitgestuurd zou ik het op de terugweg eten. :)
Dharmapelgrim zegt
Grote kans dat je dan een melige Boeddha eet.
Nic zegt
:)