Een enorme brand heeft vanmorgen in de Chinese provincie Yunnan een deel van de oude Tibetaanse stad Dukezong verwoest. Meer dan tweeduizend hulpverleners en brandweerlieden zijn ingezet om het vuur onder controle te krijgen. Ongeveer honderd huizen zijn in de as gelegd. Het vuur woedt voornamelijk in de meer dan 1300 jaar oude toeristische attractie Shangri-la (stad). Het kon zich snel verspreiden omdat de meeste huizen in de stad gemaakt zijn van hout. De oorzaak van de brand is nog in onderzoek. Er zijn geen meldingen van gewonden. Het gebied Shangri-la wordt door veel toeristen gebruikt als vertrekpunt voor een reis door Tibet.
De brand in Dukezong brak ’s nachts uit. Het vuur kon snel uitbreiden omdat de meeste woningen uit hout waren opgebouwd. Een duizendtal brandweermannen en vrijwilligers kregen de brand pas tien uur later grotendeels onder controle. Er is geen melding van slachtoffers, maar er moesten wel meer dan 2.000 mensen geëvacueerd worden.
Het 1.300 jaar oude plaatsje Dukezong geldt als een van de best bewaarde traditionele Tibetaanse dorpen in de regio. Het was ooit een stopplaats op de zuidelijke zijderoute, een belangrijke handelsroute tussen China en het Middellandse Zeegebied. De getroffen regio is erg populair bij toeristen, vooral sinds in 2001 beslist werd om het gebied om te dopen tot Shangri-La, naar het fictieve aards paradijs uit de in 1933 verschenen roman Lost Horizon van de Britse auteur James Hilton.
Bron VOA.
Update zondag 13.15 uur.
De enorme brand heeft volgens de autoriteiten bijna driehonderd gebouwen- huizen en winkels in as gelegd. Twee derde van het oude centrum is vernield. Het betreft 242 houten huizen en 43 zijn er gesloopt om te voorkomen dat het vuur zich verder verspreidde. De schade is enorm.
Bron diverse media.
Juan zegt
Ongeveer vijf jaar geleden voor een 1,5 jaar in Shangri-la gewoond. Het oude gedeelte is gebouwd van hout en huizen stonden strak tegen elkaar aan.
Qua verwarming worden/werden houtkachels gebruikt en in de vele clubs/bars behoren kaarsen tot het vaste interieur.
Onder mede-buitelanders werd er vaak gezegd: als er eens brand uitbreekt…
Wij hoorden van vrienden in Shangri-la dat de brandweer erg laat ter plekke zou zijn geweest. Op zich beetje vreemd doordat er een plaatselijke brandweer is (dacht ik) maar vooral omdat ze al aan het blussen waren in de nabije omgeving (bosgebied).
Ook al was Shangri-la te toeristisch (de “echte” toerist bezocht Dukezong niet eens meer) toch erg jammer dat het verloren is gegaan.
Duurt toch een weer een hele tijd voordat alles is opgebouwd. Ondanks dat er aardig wat schatrijke Tibetanen wonen is een groot percentage minder bedeelde forenzen (van mei t/m november verdienen ze aan het toerisme).
Bij mij weten zijn de tempels en ‘de grootste gebedsmolen ter wereld’ niet verloren gegaan. Wel een stoepa ten zuiden van het pleintje.