Janwillem van de Wetering lijkt, hoewel toch echt overleden, onvergankelijk. BOS-radio besteedt komende zaterdag aandacht aan dit fenomeen. Maar de radiomakers hebben nog meer mooie programma’s in de aanbieding.
Hemelsbreed deel 1: 15:00 – 16:00
Koken op zonnekracht
Maarten Olthof van stichting Vajra organiseerde een bergexpeditie naar een 4300 meter hoog gelegen pelgrimsoord in Nepal. De zeven expeditieleden bereidden hun voedsel en warme dranken met behulp van zonneovens.
Nu hoopt de ecoloog het hele land aan deze vorm van duurzame energie te krijgen. Want de ontbossing gaat in hoog tempo voort en op de berghellingen slingeren steeds meer lege gastanks.
Column Guan Her Ng – Tolerantie versus non dualiteit
Zijn de grapjes over Chinezen die Gordon onlangs maakte op de televisie echt onschuldig of leggen ze racisme bloot? En waarom laat de Chinese gemeenschap in Nederland zo weinig van zich horen over deze kwestie? Columnist Guan Her weet uit eigen ervaring hoe het zit.
Janwillem van de Wetering
Het leven van schrijver, zakenman, zenboeddhist en avonturier Janwillem van de Wetering (1931-2008) verschijnt in boekvorm. Historica Marjan Beijering werkt op dit moment aan een biografie. Aan anekdotes geen gebrek: zo dacht Van de Wetering in 1958 aan te bellen bij een Japans zenklooster. In werkelijkheid luidde hij een ceremoniële klok die alleen bij hoge feestdagen mocht worden geluid. Niettemin werd Van de Wetering aangenomen voor de training. ‘Hij was een echte pionier. Weinig westerlingen gingen hem voor’, aldus Beijering.
Bekijk ook de documentaire Janwillem van de Wetering – To Infinity and Beyond uit 2004
China en Tibet. Niet met elkaar, maar inmiddels ook niet meer zonder?
Deze week precies 25 jaar geleden ging een groep moniken in Lhasa de straat op om te betogen voor een onafhankelijk Tibet. De bijeenkomst was georganiseerd ter viering van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Maar het protest bij de Jokhangtempel werd bloedig neergeslagen door de Chinese Veiligheidspolitie. Daarbij kwamen tenminste drie monniken om het leven en raakten dertien mensen gewond.
De situatie blijft gespannen in Tibet. Regelmatig lezen we over zelfverbrandingen, gedwongen verhuizingen en etnische spanningen tussen Chinezen en Tibetanen. Genoeg aanleiding om daarover te praten met oud- correspondent van NRC Handelsblad en China- en kunstconsultant Willem Offenberg.
Hemelsbreed deel 2: 16:00 – 16:30
Samenleven en samenwerken…
In november bracht Richard Reoch een bezoek aan Nederland. Reoch is voorzitter van de wereldwijde boeddhistische Shambhala-beweging, die zich inzet voor een meer ontwaakte samenleving. Daarvóór werkte hij lang voor Amnesty International. Dat bracht hem naar conflicthaarden over de hele wereld. Met Reoch een gesprek over de complexe kanten van de menselijke geest, die harmonie en symbiose in de weg kunnen staan.
Bron BOS.