De rechtbank heeft uitspraak gedaan in de zaak die Greenpeace aanspande tegen de overheid vanwege de gebrekkige stikstofaanpak in Nederland. De rechtbank oordeelt dat de natuur bewezen is verslechterd, en de Staat zich aan zijn eigen wet moet houden. Dat betekent dat de Staat in 2030 50% van de stikstofgevoelige natuur onder de betreffende KDW moet brengen, met prioriteit voor de meest urgente natuurtypen.
Andy Palmen, directeur Greenpeace Nederland: ‘Deze uitspraak is een feest voor de natuur en eindelijk komt er duidelijkheid. De Staat heeft maatregelen almaar voor zich uit geschoven en de samenleving als geheel, maar ook boeren en bedrijven, in onzekerheid gelaten. Er is zo lang gewacht dat de rechter nu heeft ingegrepen. Het is wel een feest zonder taart, want het zou niet nodig moeten zijn dat de rechter er opnieuw aan te pas moet komen.
Door het stelselmatig wegkijken van het stikstofprobleem, is de natuur de afgelopen jaren steeds verder verslechterd, en dat is uiteindelijk een probleem voor ons allemaal. De overheid heeft kostbare tijd verspild en nagelaten noodzakelijke stappen te zetten. Door geen keuzes te maken, moeten er nu met spoed maatregelen genomen worden. We verwachten dat de overheid in het plan van aanpak nu eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt en zorgt dat alle relevante sectoren, waaronder de landbouw, verkeer, luchtvaart en industrie, een eerlijke bijdrage leveren. De overheid zal met voorstellen moeten komen waarmee de boeren eindelijk duidelijkheid krijgen en op een rechtvaardige manier worden ondersteund bij de noodzakelijke omslag naar ecologische landbouw.’
Het is nu aan de overheid om met dit vonnis aan de slag te gaan en met maatregelen te komen die de stikstofneerslag op de meest kwetsbare natuur verminderen voor eind 2030. Greenpeace pleit ervoor dat boeren die al duurzaam ondernemen, zoals biologische boeren, moeten worden beschermd en boeren die mee willen in de omslag worden geholpen.
Greenpeace startte in juli 2023 een bodemprocedure tegen de overheid. Deze rechtszaak wordt ondersteund door Caring Farmers, Stichting Demeter, en de Federatie van Agro-ecologische Boeren. Samen vertegenwoordigen zij duizenden ‘groene boeren’. Verder steunen ook de Caring Vets, de Caring Doctors, MOB, Milieudefensie, Vogelbescherming Nederland, WNF, SoortenNL en Stichting Natuurbeschermingswacht deze zaak.
Geef een reactie