Het is vandaag zestien jaar geleden dat de boeddhistisch non en leraar Ayya Khema kwam te overlijden. Het Boeddhistisch Dagblad woonde op 31 oktober in Rotterdam een door Joop Romeijn en Gerolf T’Hooft georganiseerde lezing bij over haar leven en grote betekenis voor het boeddhisme. De video van deze lezing is in drie afleveringen te zien in het Boeddhistisch Dagblad.
Ayya Khema (Berlijn, 1923 – Buddha Haus, Uttenbühl, Allgäu, 2 november 1997) was een boeddhistisch leraar en een non. Ze hield zich met name bezig met het verbeteren van de positie van nonnen. Zij is tevens schrijfster van vele boeken over het boeddhisme.
Ayya Khema werd geboren als dochter van Joodse ouders. In 1938 ontvluchtte ze Duitsland met 200 kinderen en ging eerst naar Glasgow, Schotland. Haar ouders vluchtten naar China en in 1940 vertrok zij ook naar Shanghai. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen zij en haar familie in een Japans interneringskamp terecht waar haar vader overleed. Later trouwde ze en kreeg een zoon en een dochter.
Na de bevrijding door de Amerikanen emigreerde Ayya Khema naar de Verenigde Staten en tussen 1960 en 1964 reisde ze veel met haar man door Azië. In het bijzonder de landen rond de Himalaya, waar ze meditatie leerde. De volgende tien jaar gaf ze cursussen in Europa en Australië en werd uiteindelijk in 1979 in Sri Lanka een boeddhistische non.
In 1978 stichtte zij de Wat Buddha-Dhamma, een bosklooster in de Theravada-traditie bij Sydney, Australië. Tevens stichtte ze het “Internationale Boeddhistische Vrouwen Centrum” voor Sri Lankaanse nonnen. In 1989 stichtte ze het “Buddha-Haus” in Duitsland. In juni 1997 stichtte ze “Metta Vihara”, het eerste bosklooster in Duitsland.
In 1987 hield ze zich bezig met de eerste internationale conferentie van nonnen, wat uitgroeide tot Sakyadhita. De veertiende dalai lama was een van de sprekers tijdens de conferentie. In mei 1987 was ze de eerste boeddhistische non die een toespraak hield voor de Verenigde Naties in New York City over boeddhisme en de vrede in de wereld.
Ayya Khema heeft vijfentwintig boeken over meditatie en de leer van Boeddha geschreven.
Bron Wikipedia.