Wij zijn niet zo van het verjaardagen vieren – behalve toen de kinderen klein waren uiteraard. Het geeft zo’n gedoe: het huis moet schoon en opgeruimd zijn – nee het is bij ons thuis helaas niet bepaald ‘zen’ – en er moet van alles worden bereid en in huis gehaald, liefst nog biologisch en plantaardig ook. En niet te alternatief, want iedereen moet het wel lekker vinden. Gedoe. Maar nu was er een aanleiding voor een feestje in huize Verboom. Mijn partner en ik zijn beiden van ‘62, dus we worden/werden dit jaar allebei 62. Samen dus 124, en dat in het jaar ’24. Afgelopen weekend hebben we dit heuglijke feit gevierd, ongeveer halverwege tussen onze verjaardagen (want als de een al net ietsje ouder is dan 62 en de ander bijna 62 dan ben je samen ongeveer precies 124) met een herfstige boswandeling en na afloop wat hapjes en drankjes bij ons thuis.
Ik besloot de catering eenvoudig te houden. Ik maakte een grote pan rodelinzensoep met spinazie, munt en dille (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/214404-beter-rode-linzensoep-met-dille-en-munt/) , mijn partner maakte de auberginerolletjes met walnootvulling (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/208722-beter-recept-om-honderd-te-worden-en-auberginerolletjes-met-walnotenvulling/) en ik maakte de Georgische boontjessalade (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhisme/227467-beter-nogmaals-sperziebonen-op-zn-georgisch-mtsvani-lobios-pkhali/) en uiteraard hummus (recept alom bekend neem ik aan). En ik bakte een glutenvrij brood, de dochter maakte bruschetta’s met paddenstoelen, met tomaat, en met courgette. Een deel van de paddenstoelen kwam mee van de boswandeling, een ander deel kwam uit de supermarkt (champignons).
Bij het koken van kikkererwten voor de hummus zorg ik er altijd voor dat ik genoeg aquafaba overhoud om eieren te vervangen in mijn baksels. De laatste tijd heb ik veel met gebroken lijnzaad gewerkt als eivervanger, maar dat gaf soms niet helemaal het gewenste resultaat. Zo vond ik de kruidige pompoencake van een jaar geleden (https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/211296-beter-simpele-kruidige-pompoencake/) net iets minder lekker dan de versie met boter en eieren van mijn collega. Dat moest beter kunnen. Nu pureerde ik dus een flinke eetlepel gare kikkererwten met ongeveer vier eetlepels kookvocht, aquafaba genoemd, dit werd mijn plantaardige eivervanger. De roomboter verving ik dit keer door kokosolie, iets opgewarmd in een lauwe oven (want uit de koelkast te hard om te verwerken). Hierbij dus twee recepten op herhaling, in verbeterde vorm. Helaas had ik het onzalige idee om de hoeveelheid vet in het tweede recept te halveren, dat leek me gezonder. Maar hierdoor werd de cake wel erg brokkelig. In plaats van moddertaart (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/215926-beter-moddertaart/) werd het … aardetaart of zo. Volgende keer maar weer meer vet toevoegen. Vet dat bij kamertemperatuur stolt en zo het gebak stevigheid geeft.
Naast eivervanger maakte ik ook slagroomvervanger door cashewnoten een half uur te weken in heet water en te pureren tot cashewroom, door een deel ervan nog wat verder te verdunnen verkreeg ik cashewmelk.
- Kruidige pompoencake
Ingrediënten:
- 2 kopjes (volkoren) meel, zeven met een flinke theelepel (of ½ zakje) bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- ½ – 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 2 theelepels gemalen kaneel
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
- 170 gram kokosolie, op kamertemperatuur (of net iets warmer, maar niet vloeibaar want dan gaat het spetteren)
- 1 kopje suiker
- 3-4 eetlepels aquafaba, kookvocht van kikkererwten, in mijn geval gepureerd met wat kikkererwten tot kikkererwtenpuree
- een oranje pompoen, voor ca. 450 gram pompoenpuree, of net iets meer.
Maak eerst de pompoenpuree. De pompoen hoeft niet geschild te worden, wel moeten de lelijke stukken schil worden weggesneden. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de zaden. Snij het vruchtvlees met schil en al in blokjes. Kook met een bodempje water in ca. 15 minuten gaar. Pureer de pompoen met een pureestamper, er mogen nog stukjes zichtbaar zijn. Laat bij voorkeur iets of helemaal afkoelen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden. Vet twee cakeblikken in, of een bakvorm naar keuze. Meng in een middelgrote kom meel, zout, bakpoeder, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat.
Klop in een andere kom van een elektrische mixer de kokosolie en de suiker tot het goed gemengd is. Klop de aquafaba/kikkererwtenpuree en de pompoenpuree erdoor. Schrik niet als het beslag gaat schiften – dat is oké.
Voeg het droge mengsel toe aan het natte mengsel of andersom en meng op lage snelheid, of met de hand, tot alles nét gemengd is.
Schep het beslag in de ingevette vorm(en), en bak de pompoencake in de oven gaar. Baktijd hangt af van de grootte van de vorm en de oventemperatuur. Het originele recept adviseert 65 – 75 minuten op 165 graden, ik heb gemerkt dat het in 45 minuten op 175 graden ook lukt.
Moddertaart
Ingrediënten voor de taart:
- 2 eetlepels oploskoffie
- 3-4 eetlepels aquafaba, kookvocht van kikkererwten, in mijn geval gepureerd met wat kikkererwten tot kikkererwtenpuree
- 150 g extra pure chocolade, gehakt in stukjes
- 200 g margarine of kokosolie, in blokjes, op kamertemperatuur
- 190 gram (volkoren) meel en een kleine theelepel (of ¼ zakje) bakpoeder
- 200 g suiker
- 240 ml plantaardige melk: gekocht of zelfgemaakt van ca. 25 gram ongebrande cashewnoten en 215 ml water
- 2 eetlepels ongezoet cacaopoeder
Ingrediënten voor de chocoladeganache:
- 100 g extra pure chocolade, gehakt in stukjes
- 100 ml plantaardige slagroom (gekocht of zelfgemaakt van ca. 30 gram ongebrande cashewnoten en 70 ml water)
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een bakvorm in.
Week als je zelf melk en/of room maakt de cashewnoten in, met kokend water is een half uur weken genoeg. Met koud water duurt het enkele uren voor ze zacht zijn. Maak de cashewmelk door 25 gram cashewnoten (geweekt) in een mengbeker met water aan te vullen tot het maatstreepje op 240 staat en noten met water met de staafmixer tot melk te draaien. Maak later de room door 30 gram cashewnoten (geweekt) in de mengbeker aan te vullen tot 100 ml en dit met de staafmixer tot room te draaien. Of maak eerst een dubbele portie cashewroom en verdun de helft later tot cashewmelk.
Doe de chocolade, de plantaardige boter of kokosolie, de suiker, de plantaardige melk, de aquafaba, en de koffie in een pan. Verhit het geheel zachtjes, al roerend, tot de boter en de chocolade zijn gesmolten en er een glad mengsel is ontstaan. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel kort afkoelen.
Zeef meel, bakmeel en cacaopoeder boven het mengsel en spatel ze erdoor. Schep het mengsel in de bakvorm. Bak de taart afhankelijk van de dikte in ongeveer 45 minuten gaar. De taart mag nog een beetje “modderig” zijn. Laat de taart na het bakken een half uur afkoelen. Haal hem eventueel uit de bakvorm en zet op een rooster of op een mooie schaal.
Doe de chocolade in een hittebestendige kom en verwarm au bain-marie boven een pan met heet water. Als de chocolade gesmolten is, schenk dan de cashewroom erbij. Roer tot er een gladde chocoladeganache ontstaat. Laat de ganache iets afkoelen en iets dikker worden, voordat je hem over de taart schenkt/smeert. Laat de taart met ganache verder afkoelen en opstijven.
Het resultaat was wat smaak betreft beter dan de vorige keer. Bakken met aquafaba als eivervanger en kokosolie als botervervanger bevalt goed. En sinds ik heb leren cashewroom te maken doe ik dat ook in een handomdraai. Alleen had ik de hoeveelheid vet in het moddertaart recept gehalveerd en dat zorgde voor kruimeligheid. Daar kan geen aquafaba tegenop. In het recept hierboven staat gewoon de juiste hoeveelheid vet.
Na een herfstige boswandeling vielen beide cakes in de smaak. Puur plantaardig, grotendeels biologisch en heerlijk. Echt een feestje.
Geef een reactie