De relatie tussen mens en natuur verkeert in een crisis. Zeg maar gerust: een relatiecrisis. Dus wat is logischer dan relatietherapie? In de nieuwe film van Nathalie Faber wordt deze crisis voorgelegd aan de bekende Vlaamse psychiater en relatietherapeut Dirk de Wachter. ‘De Natuur Bestaat Niet’ ging op zondag 13 oktober in première bij De Balie in Amsterdam. De film is te zien in diverse filmtheaters en kunsttentoonstellingen, en wordt vanavond van 23.10 tot 00.10 uur opnieuw uitgezonden op NPO2.
“Mens en natuur zijn vervreemd, maar komen ook niet los van elkaar.”
‘De Natuur Bestaat Niet’ is een romantische documentaire over de verstoorde relatie tussen mens en natuur. Zo laten wij mensen de natuur links liggen, schatten we haar niet op waarde omdat we haar aanwezigheid vanzelfsprekend vinden, behandelen we haar als consumptieproduct of zijn we bang dat ze ons zal vernietigen. En de natuur… die doet wat ze wil.
Vier personen, elk met een compleet andere relatie tot de natuur, nemen in een bijzondere setting plaats op de bank bij relatietherapeut Dirk de Wachter. Jasmijn woont buiten in een dorp, dicht bij de natuur, maar merkt haar nauwelijks op. De New Yorkse ‘Plantmom’ Monai geeft cursussen in de verzorging van kamerplanten en ziet een erfenis van het koloniale verleden in de tropische planten van de Amsterdamse woonkamers. Rinus is biologisch akkerbouwer en reflecteert op de relatie van de agrarische sector en de natuur. En bij Benjamin staat de herinnering aan een traumatische ervaring tussen zijn hem en de natuur in, nadat hij in 2021 ziet hoe een goede vriendin van hem tijdens een overstroming het water in getrokken wordt en verdrinkt.
Allemaal gaan ze in behandeling bij Dirk op de bank, waarna ze experimenten moeten uitvoeren met kunstenaar PJ Roggeband om andere manieren te vinden hoe ze naar hun relatie met de natuur kunnen kijken. Lukt het ze deze relatiecrisis te herstellen? Want scheiden van de natuur, dat is geen optie.
De film is een oefening in hoe we weer dichter tot elkaar kunnen komen en hoe verbeelding ons kan helpen de natuur weer te zien voor wat zij is. Lukt het ons mensen, met de donkere wolken van de klimaatverandering boven ons hoofd, om aan onze relatie met de natuur een draai te geven?
‘De Natuur Bestaat Niet’ is de nieuwe film van Nathalie Faber. Haar debuutfilm ‘Wij de dingen’ (NPO2-2019, 54’) werd geselecteerd voor de NFF Debuutcompetitie. Naast regisseur is ze curator van beeldende kunsttentoonstellingen. In haar films past ze kunst en verbeelding toe om maatschappelijke relevante thema’s te onderzoeken, waarbij ze streeft naar een balans tussen lichtheid, humor en ernst.
Eindredactie KRO-NCRV | de Boeddhistische Blik: Laetitia Schoofs