Twee Rohingya-vluchtelingen in India hebben een verzoekschrift ingediend bij het Hooggerechtshof van Delhi om tussenbeide te komen in het tegengaan van haatdragende inhoud op Facebook. Leden van de gemeenschap zeggen dat Indiase gebruikers van sociale media hen ’terroristen’, ‘jihadisten’ en ‘illegale immigranten’ hebben genoemd, naast andere denigrerende termen, en ze hebben verzocht het land uit te worden gezet.
De aanklacht roept de Indiase toezichthouders op om Facebook te controleren en ‘haatzaaiende en schadelijke inhoud die afkomstig is uit India en gericht is op de moslim Rohingya-gemeenschap’ te verwijderen van het platform. Zowel de interne documenten van Facebook als de beschikbare externe rapporten hebben herhaaldelijk aangetoond dat verkeerde informatie, nepnieuws, haatzaaiende taal en politiek verdeeldheid zaaiende inhoud [op het platform, gericht tegen de Rohingya-gemeenschap] hebben geleid tot geweld in de echte wereld, zowel in India als daarbuiten.’
Vorige week, toen de zaak voor de rechter kwam, zei de raadsman die de indieners van de twee Rohingya vertegenwoordigt, dat het platform een verspreider is van haatdragende inhoud gericht op de Rohingya gemeenschap.
Op de vlucht voor geweld en vervolging in het door boeddhisten beheerste Birma, steken de moslim Rohingya al tientallen jaren over naar buurland Bangladesh en andere landen, waaronder India. De vluchtelingen kregen te maken met weerstand in India nadat de hindoenationalistische Bharatiya Janata Party (BJP) van premier Narendra Modi aan de macht kwam in 2014. In de afgelopen zes jaar zijn een paar honderd moslim Rohingya gearresteerd voor illegale binnenkomst in India en tientallen van hen zijn ook uitgezet naar Myanmar.
Doelwit
Vluchtelingen en rechtenactivisten zeggen dat het anti-Rohingya sentiment in de Indiase samenleving de afgelopen jaren is toegenomen en dat leden van de gemeenschap gewelddadig het doelwit zijn geweest, vooral door haatberichten en verkeerde informatie over de gemeenschap die steeds vaker opduiken op sociale media. Activisten merken ook op dat de anti-Rohingya haatcampagne in India grotendeels wordt aangestuurd door activisten en aanhangers van rechtse Hindoe groepen.
Brandstichting
Enkele jaren geleden leidde een anti-Rohingya haatcampagne van extremistische boeddhisten en de regering in in het overwegend boeddhistische Birma (Myanmar) tot een meedogenloos militair optreden tegen de gemeenschap, waardoor in 2017 meer dan 700.000 Rohingya het land moesten ontvluchten. Ze zijn bang dat ze opnieuw India worden uitgejaagd vanwege deze aanhoudende haatcampagne op sociale media. Activisten wijzen erop dat ten minste enkele van de uitbraken van brand in Rohingya-kolonies in India in de afgelopen jaren blijkbaar haataanvallen waren. Nadat in 2018 een brand een Rohingya-kolonie in Delhi had verwoest, bekende een leider van de jongerenafdeling van de BJP dat zijn groep achter de brandstichting zat.
Rafa zegt
Soms verlang ik terug naar de tijd zonder sociale media .. niet dat de mensen anders waren maar het bereik van de “stembanden” waren kleiner en die van het hart groter lijkt mij ?