Vanochtend heeft Extinction Rebellion (XR) het ‘energieontbijt 2024’ geblokkeerd voor het ook maar begonnen was. Zo’n veertig demonstranten bezetten de voor- en achteringang van het Kunstmuseum in Den Haag, waar onder andere oud-ministers Fred Teeven en Jacqueline Cramer als lobbyisten voor waren uitgenodigd.
De actie is onderdeel van een Stop Nieuw Fossiel campagne waarmee XR een einde eist van alle nieuwe fossiele projecten, hier en in het buitenland. Na afloop zullen de activisten de aanwezigen opwachten met een erehaag.
Het energieontbijt wordt jaarlijks georganiseerd door Energiebeheer Nederland (EBN) en brengt alle kopstukken uit de Nederlandse energiesector bij elkaar, van ministers en topambtenaren tot fossiele lobbyisten van Nogepa, HCSS en Energie-Nederland. XR vindt het onbegrijpelijk dat EBN met dit netwerkontbijt de rode loper uitlegt voor de fossiele industrie. Woordvoerder Guus Dix: “We bevinden ons middenin een planetaire crisis. Het tijdperk dat de fossiele industrie vrijelijk ons energiebeleid kan bepalen moet afgelopen zijn. Het is bovendien absurd dat de organisatie die verantwoordelijk is voor de energietransitie blijft investeren in nieuwe fossiel projecten.”
XR richt zich specifiek op EBN omdat het een sleutelpartij is in de uitbreiding van nieuw fossiel in Nederland. Als zelfstandige organisatie is EBN voor 50% eigenaar in alle gaswinningen en moedigt ze nieuwe projecten in de Noord- en Waddenzee aan. Bovendien is EBN naast deze uitvoerende rol ook adviseur van de overheid als het gaat om de energietransitie.
Energiebeheer Nederland heeft volgens XR een dubbele pet op: ze praat groen maar handelt vies. “EBN is een wolf in schaapskleren. Ze presenteert zich als een aanjager van de energietransitie. Maar in feite jaagt ze de klimaatcrisis verder aan door te blijven investeren in nieuwe gasboringen. De klimaatwetenschap is glashelder: er is geen enkele ruimte meer voor nieuw fossiel, hier niet en elders ook niet.” Aldus Dix.
Nieuwe campagne: Stop Nieuw Fossiel
De actie bij het energieontbijt 2024 is onderdeel van de bredere campagne Stop Nieuw Fossiel waarin Extinction Rebellion eist dat het kabinet stopt met nieuwe fossiele in Nederland en haar internationale rol pakt bij een rechtvaardige stop op nieuwe fossiele projecten elders in de wereld. Dix: “De eerste stap naar een leefbare toekomst is duidelijk: er moet een stop komen op nieuwe fossiele projecten. Om de doelstelling van Parijsakkoord te halen, kan er geen LNG terminal of boorplatform meer bij.”
Toch gaat de fossiele vernietiging keihard door. Shell en Total voeren de gaswinning in Nigeria op en zetten in op een gaspijplijn van zesduizend kilometer richting Europa, dit alles met goedkeuring van de Europese Unie. De Britse klimaatminister stapte vorige week op omdat het Verenigd Koninkrijk voor grootschalige nieuwe oliewinning gaat. En ook in Nederland hebben we boter op ons hoofd. Het kabinet blijft de Noord- en Waddenzee als wingebied zien. Dix: “Wij zeggen: tot hier en niet verder. Stop nieuw fossiel.”
De blokkade van het energieontbijt vindt plaats in aanloop naar een volgende massa-actie in deze campagne. Op 17 februari zal XR voor de tweede keer de Daalsesingel in Utrecht blokkeren, pal voor het hoofdkantoor van Energiebeheer Nederland.
Eisen Stop Nieuw Fossiel
Extinction Rebellion eist met de campagne dat het kabinet per direct stopt met nieuw fossiel in Nederland en haar internationale rol pakt bij een rechtvaardige stop op nieuw fossiel elders in de wereld, concreet betekent dit:
(1) Stop met nieuwe boringen naar gas op land en in de Noordzee en de Waddenzee omdat dit in strijd is met mondiale klimaatdoelen en -klimaatrechtvaardigheid.
(2) Stop met de uitbreiding van fossiele infrastructuur, zoals de geplande uitbreidingen van LNG terminals in Zeeland, Rotterdam en de Eemshaven omdat nieuwe infrastructuur ons verder verwijdert van mondiale klimaatdoelen en -klimaatrechtvaardigheid.
(3) Stap samen met de EU definitief uit het onrechtvaardige Energy Charter Treaty, waarmee fossiele bedrijven overheden hier en in het mondiale zuiden financieel kunnen straffen voor het beëindigen van (nieuwe) fossiele projecten.
(4) Onderteken het Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty, een bindend plan om de uitbreiding van nieuwe gas-, kolen- en olieprojecten internationaal een halt toe te roepen als eerste stap in het rechtvaardig uitbannen van fossiele brandstoffen.
(5) Stel via een burgerberaad een rechtvaardig noodplan op voor afbouw van onze vraag naar fossiele brandstoffen zodat Nederland geen nieuwe fossiele projecten nodig heeft. In dat noodplan worden de kosten neergelegd bij de fossiele industrie en fossiele investeerders en niet bij burgers in Nederland en in het mondiale zuiden.