India heeft vandaag voor de tweede keer in korte tijd met succes een test gedaan met raketten die een nucleaire lading kunnen vervoeren en Peking en een groot deel van Europa kunnen bereiken. Daarmee is het land een stap verder gekomen om een strategisch kernmacht te worden.
Een woordvoerder zegt dat de test geslaagd is. De raket werd afgevuurd naar het eiland Odisha, voor de oostkust van India. Het wapen heeft een bereik van vijfduizend kilometer. Alleen de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, China, Frankrijk, Rusland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië – hebben samen met Israël dergelijke langeafstand wapens.
De Agni-V is de meest geavanceerde versie van de raketten die India ontwikkelde om zich vijanden van het lijf te houden. Het bewapeningsproject begon in de jaren zestig. Eerdere versies van de raket konden alleen Pakistan en West-China bereiken
India is er alles aan gelegen om de militaire macht van China bij te houden en wil een militair afschrikmiddel ontwikkelen tegen het grote nucleair bewapende buurland. De twee landen hebben in het algemeen warme betrekkingen, in 1962 vochten ze een korte oorlog uit. De conventioneel bewapende legereenheden langs de omstreden grens tussen de twee landen is een bron van spanning..
De nucleaire macht Pakistan maakt zich zorgen over de wapenwedloop in Zuid-Azië. Het internationale Instituut voor Strategische Studies zei afgelopen donderdag dat de kans bestaat dat bij een gewapend conflict de zaak uit de hand loopt en nucleaire raketten zullen worden ingezet.
Bron BNN.