Tien jongeren van Milieudefensie kwamen vanmiddag in actie bij de zogenaamde ‘klimaattop’ van opinieblad EW. Bij de klimaattop waren sprekers van grote vervuilers Shell, KLM, Tata Steel en RWE aanwezig. Ook politici waren te gast, onder wie CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal, Mona Keijzer (BBB), Silvio Erkens (VVD) en Rob Jetten, lijsttrekker van D66. Winnie Oussoren, voorzitter van Milieudefensie Jong vindt het ‘ongekend’ dat demissionair klimaatminister Jetten aanschuift bij deze grote vervuilers.
Bedrijven doen te weinig
Oussoren hield onaangekondigd een speech vanuit het publiek: “Deze grote vervuilers hebben allemaal geen goed klimaatplan en Shell heeft deze week zelfs aangekondigd dat er 200 banen in de duurzaamheidsvisie van Shell verdwijnen.” Oussoren had ook een duidelijke boodschap voor demissionair klimaatminister Jetten. Ze noemt het ‘krom’ dat Jetten vorige week nog in gesprek ging met jongeren over hun klimaatstress, maar vervolgens aanwezig was bij een conferentie waar volgens Milieudefensie vier van de grootste vervuilers van Nederland aanschuiven. Bedrijven waarvan tweederde van de jongeren vindt dat ze veel te weinig doen om de klimaatcrisis tegen te gaan, blijkt onlangs uit een peiling van Ipsos in opdracht van Milieudefensie Jong.
Klimaatstress
In de zaal had Oussoren bewust Jetten’s bekende “klimaatdrammer” trui aangetrokken: “Op deze manier was er toch nog één echte Klimaatdrammer aanwezig. Een conferentie waarin vervuilende bedrijven zonder voldoende klimaatplan spreken over klimaatoptimisme is greenwashing. Dat de demissionaire minister voor klimaat en energie daarbij aanschuift vind ik gênant.” Tijdens de speech van Oussoren hielden de andere aanwezige jongeren posters omhoog waar de leus “ik krijg stress van jullie klimaatoptimisme” op stond.
Radicale verandering
Uit de Ipsos-peiling blijkt dat bijna 40% van de jongeren tussen de 16 en 30 hun vertrouwen in de politiek verliest omdat er te weinig wordt gedaan aan het tegengaan van klimaatverandering. Oussoren: “Wetenschappers benadrukken dat we de klimaatdoelen echt moeten halen. Daarvoor is radicale verandering nodig, vanuit politici en bedrijven.” De speech van Oussoren werd afgebroken, omdat ze uit de zaal werd verwijderd.
Mars voor Klimaat & Rechtvaardigheid in Amsterdam
De Klimaatcrisis Coalitie organiseert zondag 12 november de Mars voor Klimaat & Rechtvaardigheid in Amsterdam. Milieudefensie: “Het is een tijd van crises die het gevolg zijn van politieke keuzes. Het is de hoogste tijd voor actie. Zodat we samen de klimaatcrisis, de wooncrisis, de stikstofcrisis en de armoedecrisis kunnen stoppen, want het moet én kan anders! Daarom gaan we massaal de straat op voor een gezonde, veilige en rechtvaardige toekomst.’