Nederlanders aten in 2022 gemiddeld 37,5 kilo vlees – een halve kilo minder dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WEcR) in opdracht van Wakker Dier. De vleesconsumptie was nog niet eerder zo laag sinds de eerste editie van dit onderzoek in 2005. “We eten nog steeds ongezond veel vlees. Maar er is duidelijk een daling ingezet. Nu is het zaak om door te pakken,” zegt Collin Molenaar van Wakker Dier.
De twee grootste dalers zijn kip (gemiddeld 300 gram minder per persoon) en rundvlees (minus 150 gram). Wakker Dier berekent dat door deze daling in 2022 zeker zes miljoen dieren minder zijn opgegeten dan het jaar ervoor.
Hogere prijs
WEcR wijst naast inflatie ook hogere vleesprijzen aan als belangrijke reden voor de daling. Hierin zijn supermarkten en overheid sturend: zij bepalen wat vlees kost. Molenaar: “De oplossing is simpel: maak vlees duurder en groenten en fruit goedkoper. Dat is goed voor onze gezondheid, ons milieu én voor de dieren.”
Wakker Dier constateerde eerder dit jaar al een terugloop in de vleesverkoop bij supermarkten. De huidige daling sterkt de dierenwelzijnsorganisatie in de overtuiging dat supermarkten het tij kunnen keren. Molenaar: “Zij verkopen verreweg het meeste vlees, dus hebben zij ook de grootste verantwoordelijkheid om iets te doen tegen de ongezond hoge vleesconsumptie.”
Wageningen Economic Research onderzoekt sinds 2005 jaarlijks de vleesconsumptie in Nederland. De cijfers hebben betrekking op de totale hoeveelheid vlees die jaarlijks in Nederland wordt verbruikt. WEcR rapporteert daarbij het ‘karkasgewicht’, dus inclusief botten. Ruwweg de helft hiervan eindigt op een bord als vlees.