Politiek is hollen of stil staan. Na 13 jaar sociale afbraak met vier kabinetten Rutte zijn er nu nieuwe kansen.
Bij de verkiezingen van 2021 was dit de positie van de politiek over #basisinkomen. D66 en de ChristenUnie gingen voor een bescheiden negatieve inkomstenbelasting van een paar honderd euro te vervanging van de toeslagen. Het Kabinet Rutte IV presteerde niets op dit vlak. Zetten D66 en de CU dit idee opnieuw in hun programma, maar dan met hogere bedragen? Plus later verhoging tot het sociaal minimum? GroenLinks was voor invoering van basisinkomen binnen acht jaar, terwijl de PvdA niet verder ging dan lokale experimenten.
Wat wordt het programma van de nieuwe, gezamenlijke lijst van GroenLinks en PvdA? VOLT lijkt nu volop voor basisinkomen te gaan. PvdD ziet basisinkomen als onderdeel van een verandering van het systeem. De VVD heeft voor het eerst een werkgroep basisinkomen. Klinkt daar iets van door in ’t programma? Het CDA wilde in 2021 niet de toeslagen vervangen door een nieuw systeem nu wel? Wat gaat nieuwkomer BBB zeggen? En niet te vergeten Pieter Omtzigt? Partijen die nu niet in de Tweede Kamer zitten zoals de Piratenpartij en de Politieke Partij voor het Basisinkomen, gaan proberen een zetel te veroveren.
De Vereniging Basisinkomen zegt alle politieke partijen het vuur aan de schenen te leggen om nu concrete stappen richting het basisinkomen te zetten.
#basisinkomenfestival
Zaterdagmiddag 16 september 2023
12:00-18:00 uur
Keizersgrachtkerk Amsterdam
‘Met zoveel pleitbezorgers, onder wie maar liefst vier Nobelprijswinnaars, kan niet anders dan geconcludeerd worden dat het onderwerp van een basisinkomen gefrustreerd wordt door onderbuikgevoelens en vooroordelen die een open en eerlijke discussie in de weg staan. Het heeft er alle schijn van dat links en rechts in de politiek zich nog steeds laten leiden door het aloude christelijke adagium dat zegt dat “in het zweet uws aanschijns zult gij brood eten.’
Aldus Jan Soons in zijn opstel over een eerlijke discussie over basisinkomen.
In het politieke discours zul je vergeefs zoeken naar een reflectie over de noodzaak van een basisinkomen. Het heeft er tenminste de schijn van dat het woord ‘basisinkomen’ de status heeft van het H-woord in de latere discussie over de hypotheekrenteaftrek. Dat is merkwaardig, aangezien de idee van een basisinkomen zowel te linker- als te rechterzijde van het politieke spectrum veel aanhangers heeft en verre van controversieel is. Wat houdt ons tegen en hoe doorbreken we het stilzwijgen?