China heeft grote investeringen gedaan in Nepal, waarvan het beweert dat ze de economie van het land zullen stimuleren, maar ze zijn mogelijk bedoeld om zijn invloed in het oeroude Himalayakoninkrijk te doen gelden, meldde epardafas.com, een online magazine dat in Nepal is gevestigd, en voegde eraan toe dat deze infrastructurele investeringen in Nepal zullen leiden tot grote invoer en minder uitvoer.
China investeert aanzienlijk in Nepal via negen projecten, waaronder de aanleg van nieuwe snelwegen en tunnels, dammen en spoorlijnen en de oprichting van een technische instelling in Nepal. Het belangrijkste van deze projecten is het multidimensionale verbindingssysteem tussen Nepal en China, aldus het rapport.
Volgens het rapport bedroegen de douanegegevens over de totale waarde van de in- en uitvoer van de buitenlandse handel van China naar Nepal in 2021 slechts 12,770 miljard yuan, ongeveer 1% van de totale buitenlandse handel van China naar Zuid-Azië. Als Nepal in 2020-21 voor Rs233,92 miljard aan goederen invoerde uit het noordelijke buurland, werd zijn export over de Himalaya gewaardeerd op slechts Rs1 miljard, zei het, eraan toevoegend dat deze export vooral wol en metalen handwerk omvat. De invoer van elektrische goederen, machines en onderdelen, confectiekleding en telecomapparatuur en -onderdelen.
Deze overeenkomsten en handel hebben de weg vrijgemaakt voor China om zijn invloed in Nepal te doen gelden. Daarom heeft de plaatselijke bevolking van Nepal, die gebukt gaat onder een ongebreidelde werkloosheid, haar bezorgdheid geuit dat de toestroom van Chinezen hun kans op werk negatief zal beïnvloeden, aldus het rapport, waaraan wordt toegevoegd dat dit ertoe heeft geleid dat een groot aantal Nepalese burgers naar minder dichtbevolkte gebieden in Noord- en Noordoost-India is gemigreerd. Een grote meerderheid van deze migranten is gedwongen om baantjes als riksjatrekker of ober te nemen om de eindjes aan elkaar te knopen, aldus het rapport.
De Chinese regering verstrekt studiebeurzen en sponsort studiereizen voor Nepalese studenten, ambtenaren en journalisten. Mandarijn is een verplicht vak op scholen in Nepal. Een groot aantal hotels, restaurants en andere bedrijven is nu in handen van Chinese onderdanen.
De Chinese geleerden hebben weliswaar een aantal gewijzigde rapporten uitgebracht over de opkomende spanningen in Nepal, maar daarin wordt beweerd dat het hindoeïsme, dat in Nepal een belangrijke godsdienst is, andere godsdiensten zoals het boeddhisme, de islam en het christendom en de inheemse Nepalese bevolking in verschillende mate marginaliseert.
De beweringen in deze rapporten hebben de bijbedoelingen verhuld die deze BRI-projecten in de regio dienen, aldus het rapport, en voegde eraan toe dat de Chinese hulp en investeringen vooral geconcentreerd zijn in het noordelijke deel van Nepal, dicht bij de autonome regio Tibet. Dit betekent dat ook de veiligheidstroepen in die specifieke regio zijn geconcentreerd.
Is dit een manier om de algemene Tibetaanse bevolking te controleren en de ‘Tibetaanse onafhankelijkheids’-krachten in de regio, die een grote uitdaging voor China vormen, in toom te houden? Het antwoord ligt in het feit dat Nepal na India het grootste aantal Tibetaanse vluchtelingen herbergt.
Dit betekent dat de Tibetaanse bevolking voortdurend onder toezicht staat en zich in haar eigen land niet vrij kan bewegen, spreken of iets doen. China heeft honderden controleposten gebouwd langs de grenzen van Tibet, waardoor geen enkele Tibetaanse emigrant kan ontsnappen naar Nepal of India, aldus het rapport.
Joost zegt
Enige tijd geleden was ik in de Lidl . Daar waren ook wereldkaarten te koop,Made in China . Dat Tibet er niet op stond verbaasde me niets. Maar groot was mijn verbazing ,ook Nepal stond niet meer op deze kaart. Ingelijfd alvast,is dit een toekomstbeeld?