De Washington Post en de Guardian hebben recent een Amerikaans overheidsprogramma met codenaam ‘PRISM’ onthuld, dat op massale schaal data aftapt van het internet. De NSA en de FBI zouden direct toegang hebben tot de servers van negen grote Amerikaanse aanbieders van internetdiensten, waaronder Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo, Google, YouTube, AOL en Skype. Dit surveillance-programma zou ten minste zeven jaar geleden begonnen zijn. (overzichtjes)
Deze onthullingen hebben een felle, internationale discussie doen ontstaan die nog steeds voortduurt. Zelf gebruik ik om te surfen op het net al ruim twee jaar het zoekprogramma Ixquick. Daartoe geïnspireerd door een radio-interview met de voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens, de jurist J. Kohnstamm, die zelf ook met Ixquick op het net surft. In dat interview sprak Kohnstamm over de bedenkelijkheden en gevaren van populaire zoekmachines.
Ixquick heeft zich altijd al duidelijk uitgesproken ter verdediging van de civiele vrijheden van mensen en hun privacy in het bijzonder. Het bedrijf zegt een sterk tegenstander te zijn van dergelijke ogenschijnlijk grenzeloze spionageprogramma’s als PRISM, die een buitenproportionele inbreuk maakt op onze grondrechten. ‘De historie toont duidelijk aan dat ook overheidssurveillanceprogramma’s, met aanvankelijk goede intenties, uiteindelijk gemakkelijk misbruikt kunnen worden voor hele andere doeleinden dan oorspronkelijk de bedoeling was. Programma’s zoals PRISM ondermijnen onze privacy, verstoren het vertrouwen in onze overheden, en zijn een gevaar voor het vrije internet.’
Ixquick en haar tweeling-zoekmachine StartPage zeggen in hun 14-jarig bestaan geen enkele bit aan gebruikersdata aan de Amerikaanse overheid, of welke andere overheid of instantie dan ook, te hebben afgestaan. ‘Niet onder PRISM, en niet onder andere programma’s in de VS of waar dan ook ter wereld.’
Wat doet het bedrijf om de privacy van de gebruikers te beschermen?
- Ixquick slaat geen gebruikersgegevens op. Dat zegt ze ook duidelijk te maken naar derden toe, inclusief overheidsdiensten. Het bedrijf zegt geen IP-adressen op te slaan, geen ‘tracking cookies’, en er is niets op de servers te vinden over de gebruikers waar ook maar iets mee kan worden gedaan. Ixquick: ‘Als we het niet hebben, kunnen we het ook niet afstaan aan ‘Big Brother’. We hebben sinds we bestaan dan ook nog nooit een dergelijk verzoek van welke overheidsdienst dan ook gehad.’
- Ixquick gebruikt standaard gecodeerde (HTTPS) verbindingen om ‘afluisteren’ te voorkomen. Wanneer zoekbewerkingen zijn gecodeerd, kunnen derde partijen, zoals internetproviders, hackers en overheidsfunctionarissen de internetverbindingen niet afluisteren om te bekijken wat de gebruikers zoal zoeken. De combinatie van het niet opslaan van gebruikersgegevens én het gebruik van gecodeerde verbindingen wordt een ijzersterke waarborg voor de privacy van de gebruikers genoemd.
- Als Nederlands bedrijf zijn Amerikaanse wetten en regelgeving niet direct op het bedrijf van toepassing. ‘Elk verzoek om data van gebruikers af te staan van welke overheidsdienst dan ook (inclusief de VS) zal eerst diepgaand worden onderzocht door onze advocaten, en zal niet worden opgevolgd, tenzij de wet die van toepassing op ons is dit onomstotelijk vereist. En zelfs in dat hypothetische geval zullen we verwijzen naar ons eerste punt : we hebben helemaal geen gebruikersdata om over te dragen. We zullen nooit meedoen met vrijwillige spionageprogramma’s als PRISM. Gegeven de sterke privacywetgeving in de EU is het erg onwaarschijnlijk dat we gedwongen zullen worden mee te doen aan onbegrensde spionageprogramma’s zoals PRISM. En als dit ooit zal veranderen dan zullen we het bevechten tot het einde’, zegt Robert E. Beens, CEO Ixquick.com and StartPage.com.
Bron Ixquick
Edwin de Jong zegt
Uw handelingen op deze site worden haarfijn door zowel Google, Twitter als Facebook geregistreerd door middel van een tracker die op iedere pagina aanwezig is. Daar mag u best de website-eigenaar over aanspreken.
Ofwel, beheerders van boeddhistisch dagblad:
– Haal de trackers van uw site
– Gebruik *altijd* HTTPS (op dit moment wordt mijn emailadres plain-text verstuurd)
– Schoenmaker, blijft bij uw leest