Organisaties die zich in ons land bezighouden met de belangenbehartiging van Tibetanen die hun land ontvlucht zijn, maken zich ernstig zorgen over met uitzetting bedreigde Tibetanen in Nederland.
Het gaat om 65 uitgeprocedeerde Tibetaanse vluchtelingen in ons land. Nederland stelt zich op het standpunt dat Tibetanen, die in het buitenland asiel hebben aangevraagd, voor zover bekend bij terugkomst in China niets te vrezen hebben. De International Campaign for Tibet (ICT), de Tibet Support Groep (TSG) en de Tibetaanse gemeenschap in Nederland maken zich ernstig zorgen over dit standpunt.
Volgens hen is op dit moment de mensenrechtensituatie in Tibet buitengewoon zorgwekkend en bij terugzending naar China lopen deze Tibetaanse vluchtelingen ernstig gevaar. Zij stellen dat Nederland, als partij bij de relevante internationale vluchtelingenverdragen, verplicht is deze asielzoekers bescherming te bieden.
Vorige week hebben deze drie organisaties een petitie met die strekking aangeboden aan minister Leers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ze wezen de minister er op dat volgens hen in Tibet de mensenrechten op ernstige wijze geschonden worden. Veel Tibetanen ontvluchten hun land voor de Chinese agressie, waaronder willekeurige arrestaties, buitengerechtelijke detentie en marteling. Het recht op vrijheid van meningsuiting en religie wordt volgens de organisaties systematisch geschonden. Het voortbestaan van de Tibetaanse cultuur wordt ernstig bedreigd. Door de instroom van miljoenen Chinese immigranten vormen de Tibetanen inmiddels een minderheid in hun eigen land. Economisch worden zij steeds verder gemarginaliseerd en zijn vrijwel uitgesloten van de door Chinezen gedomineerde arbeidsmarkt, menen deze organisaties.
Sinds maart 2011 hebben, met name in het oosten van Tibet, 37 Tibetanen zichzelf uit wanhoop en protest in brand gestoken. Het zijn volgens de organisaties vooral jongeren – monniken, nonnen en zelfs twee moeders – die tot deze wanhoopsdaad komen. Een groot aantal regeringen, zoals Duitsland , de VS en Canada en veel parlementariërs wereldwijd hebben de Chinese regering hierop publiekelijk aangesproken. De opname van Tibetanen sluit volgens de organisaties aan bij de humanitaire hulp die Nederland, zoals vele andere westerse landen, vanaf begin zestiger jaren van de vorige eeuw aan Tibetaanse vluchtelingen heeft verleend. Deze traditie wordt voortgezet in de Nederlandse overheid om in Tibet bedreigde Tibetaanse cultuur te ondersteunen. De organisaties vragen de minister, gelet op de ernstige mensenrechtensituatie in Tibet, terugzending van Tibetaanse asielzoekers naar China te voorkomen en hen in Nederland een speciale status te verlenen. Ook verzoeken ze om de detentie van de reeds vastgezette Tibetanen op te heffen.
De minister zou bij zijn besluitvorming rond de Tibetaanse asielzoekers mee moeten laten wegen dat Tibet ontvluchten strafbaar is. China staat bijzonder afwijzend tegenover Tibetaanse vluchtelingen.
Barbara zegt
Dit vind ik een goed en informatief stuk. Dank hiervoor. Het is actueel, bijna nergens te vinden (ik lees het hier voor het eerst), het blijft lokaal en is toch van internationale allure. En het getuigt van engagement en inzicht in de situatie. Het eindigt wel met een persoonlijke noot van de schrijver, die ‘onafhankelijk’ misschien wat geweld aandoet, maar dit stuk doet het motto geloofwaardig zijn: ‘ontwart en ontwikkelt’
Meer hiervan graag.
Dolma/L grauls zegt
Elke zaterdag en zondag zie ik aan de abattoir Anderlecht of de midi, tibetanen. Wij maken kennis met elkaar bij de goede bakker. Die bakker stand aan de abattoir heeft dus het beste brood die je je kan indenken. Nu stond er een dame aan de crèmes voor het gezicht en zo. We hebben haar geholpen het goede produkt te vinden. dat is nu zo leuk.