Leden van de Tibetaanse gemeenschap, onder wie leden van students for Free Tibet, riepen gisteren in Washington DC tijdens een demonstratie op tot een boycot van de Olympische Spelen van 2022 in Peking vanwege mensenrechtenkwesties in China.
De afgelopen maanden hebben Oeigoerse, Tibetaanse en Hongkongse activisten over de hele wereld geprotesteerd en opgeroepen tot een volledige boycot van de Olympische Spelen in Peking. In de aanloop naar de Winterspelen in Peking volgend jaar heeft Human Rights Watch (HRW) zijn bezorgdheid geuit over het evenement, en gezegd dat de belangrijkste sponsors van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moeten ‘uitleggen’ hoe zij hun invloed aanwenden om schendingen van de mensenrechten in China aan te pakken.
In een verklaring zegt HRW dat sponsors ook druk moeten uitoefenen op het IOC om een mensenrechtenbeleid aan te nemen om negatieve gevolgen voor de mensenrechten bij alle Olympische activiteiten en evenementen, inclusief de Winterspelen van Peking in 2022, te identificeren, te voorkomen, te beperken en te verantwoorden. Volgens de groep heeft de Chinese regering misdaden tegen de menselijkheid begaan tegen Oeigoeren en andere Turkse moslims in Xinjiang, de repressie in Hongkong opgevoerd, de controle over de media verscherpt en massasurveillance toegepast.
‘Er resten ons nog slechts drie maanden tot de Olympische Winterspelen van Peking in 2022, maar bedrijfssponsors zwijgen over hoe ze hun invloed aanwenden om China’s verschrikkelijke staat van dienst op het gebied van mensenrechten aan te pakken,’ aldus Sophie Richardson, China-directeur bij Human Rights Watch. ‘Ze laten de kans voorbijgaan om te laten zien dat ze de mensenrechten hoog in het vaandel hebben staan en lopen het risico geassocieerd te worden met een Olympische Spelen die bezoedeld zijn door censuur en onderdrukking.