Jazzzangeres Greetje Kauffeld (81) stopt direct met optredens. Ze zegt het gevoel te hebben in een bittere, boze wereld te leven. ‘Ik ben niet vrolijk genoeg meer voor mijn werk,’ zegt ze in een interview in een landelijk dagblad. Het besluit nam ze onder meer door de volgens haar negativiteit op de zogenaamde sociale media in het coronadebat. Ze neemt geen afscheid en zingt alleen nog maar thuis.
Een paar jaar geleden namen de uitgevers van het Boeddhistisch Dagblad het besluit om geen artikelen, teksten en foto’s meer te plaatsen op Facebook. In eigen BD-kring werd dat ‘medium’ het satanische Facebook genoemd, een loze kletspraat babbelbox, het besluit is nimmer betreurd. Facebook is onder meer in Europa al een keer tot de orde geroepen wegens mensonvriendelijk gedrag. Het BD is niet de enige die kritiek heeft op dit zogeheten sociale platform.
Facebook-klokkenluider Frances Haugen getuigt voor de Amerikaanse Senaat hoe het sociale netwerk volgens haar een verwoestende invloed uitoefent op gebruikers wereldwijd en jonge meisjes in het bijzonder.
‘Ik ben naar voren gestapt omdat ik achter een beangstigende waarheid kwam’, vertelt ze tegenover de ondercommissie Handel van de Amerikaanse Senaat. ‘Bijna niemand buiten Facebook weet wat er binnen Facebook plaatsvindt.’
Volgens Haugen, die de afgelopen twee jaar als hoofd productmanager op Facebooks desinformatieafdeling werkte, verkiest het sociale netwerk keer op keer winst en de verspreiding van desinformatie boven mensen.
Zelf vermoed ik dat de wereld er een stuk beschaafder uit zou zien als er geen zogenaamde sociale media waren. En zou ik Greetje Kauffeld nog eens horen en zien optreden. Ik bewonder haar als jazzliefhebber zeer.
Moedig voorwaarts!