Morgenochtend gaat op basisschool Domino in Den Ham (Overijssel) de nationale ‘Wakkere Wegwerpers Turbotour’ van start.
Een 300 km SUP tocht over water van Den Ham naar Den Haag in tien etappes langs scholen, onderwijsinstanties en wethouders, met als doel ‘afvalscheiden in de klas’ de norm te laten worden. Deze ‘Turbotour’ is het vervolg op de ‘Wakkere Wegwerpers Tour’ van vorig jaar september (Maastricht – Schiermonnikoog.) De finish in Den Haag is op vrijdag 10 september. Daar zullen op de oever van het Prinsessepark o.a. Kamerleden en de vervangend demissionair staatsecretaris van Weyenberg de Plastic Soup Surfer opwachten.
Jong geleerd, oud gedaan:
Het overgrote deel van de scholen scheidt geen afval in de klas als gevolg van regelgeving. Afval afkomstig van scholen wordt namelijk gerekend onder het bedrijfsafval. Deze indeling is voor scholen onpraktisch en brengt extra kosten met zich mee.
Woordvoerder Tinga: ‘Afvalscheiden zou een automatisme moeten zijn gedurende de gehele levensloop. Afvalscheiding en afval verminderen is voor kinderen een tastbare manier om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Als we niet scheiden gooien we stukje bij beetje de aarde in de verbrandingsoven.’
Wetgeving zit duurzaamheid in de weg.
De tour die morgen van start gaat is het vervolg op de Wakkere Wegwerpers Tour van vorig jaar. Het doel om het bedrijfsleven onderling afspraken te laten maken tijdens die campagne vorig jaar werd net niet behaald. Naar aanleiding van die campagne dienden Kamerleden Van Eijs (D66) en Von Martels (CDA) wel een motie in. Deze moet erin voorzien dat afvalscheiden op school voor 2025 geregeld is ‘zonder dat dit ten koste gaat van het onderwijsgeld’. Concrete stappen om die doelstelling te bereiken ontbreken echter in de motie.
De inzet van de komende Turbotour campagne is ervoor zorgen dat er concreet beleid komt om de doelstelling zoals beschreven in de motie te bereiken. Tijdens de 300 km sup tour over water zal de Plastic Soup Surfer op de oevers op bezoek gaan bij scholen, onderwijsorganisaties en belanghebbenden. De oproepen van kinderen, van bestuurders en onderwijs organisaties die hij onderweg bij hen ophaalt geeft hij op vrijdag 10 september af aan verschillende Kamerleden en vervangend demissionair staatsecretaris Steven van Weyenberg.
Woordvoerder Tinga: ‘Dit is een beweging van onderaf. Ik peddel van de haarvaten naar het hart. Soms letterlijk tegen de stroom in. Zoals op de IJssel van Zwolle naar Arnhem. Ik ga langs Utrecht over de Oude Rijn en de Vliet naar het centrum van de macht. Het is vanzelfsprekend dat dit opgelost moet worden.’
Afvalscheiding in de klas: de normaalste zaak VÓÓR de wereld.
Tijdens de tour zijn er verschillende events waar de Plastic Soup Surfer de community aan plastic activisten zal ontmoeten.
De Plastic Soup Surfer stond aan de basis van grote en kleinere stappen richting een duurzame omgang met plastic. Het is een kleine organisatie van voornamelijk vrijwilligers die zich richt op politiek en bedrijfsleven.
Kopman Merijn Tinga (48) is bioloog en surfer.
Een aantal wapenfeiten:
-Statiegeld op kleine plastic flesjes vanaf juli 2021. Politieke doorbraak geforceerd met zelfgeschreven – en door kabinet overgenomen – Plastic Soup Surfer petitiemotie (2017). Basis uitrol beleid statiegeld op kleine flesjes (2018).
– Met gerechtsdeurwaarders langs 10 directeuren van supermarkten en frisdrankmaatschappijen die tegen statiegeld lobbyden. Met het betekenen van het ‘desbewustheidsexploot’ de bedrijven juridisch ‘formeel bewust’ gemaakt van de plastic vervuiling. (2018)
– Samen met Dirk ‘Zwerfinator’ Groot’: De ontwikkeling van de Plastic Avengers App: fotografeer plastic zwerfafval op straat en uploadt het in de databank. Daarmee wordt simpel en doeltreffend vastgelegd waar veel rotzooi ligt en welk plastic vaak op straat belandt. Data die leidt tot actie, bijvoorbeeld bij de wikkels van Antiflu.
-Knetterballen, plastic kindervuurwerk, waterballonnen en plastic confetti is uit de schappen verdwenen. Het door de Plastic Soup Surfer opgestelde knalplastic & spatplastic convenant zal vanaf 2021 geen vuurwerk meer verkocht worden waarin plastic is verwerkt. Met uitzondering van plastic dat wordt gebruikt als afdichting van bijvoorbeeld vuurwerkfonteinen. Dat plastic gaat een jaar later in de ban. Een amendement met het knalplastic convenant als voorbeeld is ingediend bij de Europese ENVI commissie. (i.s.m. De Zwerfinator)