Gistermiddag ontmoetten drie natuurbeschermers namens 200.000 Europeanen en 130 NGO’s uit Europa, Diederik Samsom, kabinetschef van de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, op het hoofdkantoor in Brussel. Ze overhandigden een petitie waarin Timmermans wordt opgeroepen om de Europese bossen te beschermen en niet te verbranden voor energie.
Europese burgers betalen meer dan 6 miljard euro per jaar om houtverbranding te subsidiëren als ‘hernieuwbare energie’. Meer dan 200.000 EU-burgers zeggen dat dit moet stoppen in een laatste en ultieme poging om invloed uit te oefenen op de RED2 die momenteel gereviseerd wordt.
De petitie roept EU-beleidsmakers en EU-lidstaten op om:
Beëindig subsidies en andere stimulansen voor het verbranden van boshout en heroriënteer deze cruciale steun naar energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen. Energie die wordt opgewekt door het verbranden van boshout uitsluiten van het meetellen voor de doelstellingen voor hernieuwbare energie Geef prioriteit aan bosbescherming en biodiversiteit.
Gezien de COVID-beperkingen zullen aanvullende steunbetuigingen voor de petitie virtueel worden gepresenteerd door een handvol NGO’s in de hele EU:
“De ‘groene transitie’ van Denemarken is gebaseerd op de transitie van het verbranden van kolen naar het verbranden van biomassa, die geen van alle klimaatvriendelijk is. Het zal catastrofaal zijn als onze fouten op nog grotere schaal worden herhaald”, zegt Mads Kjærgaard Lange, coördinator van NOAH, Friends of the Earth Denmark.
“Geef Duitsland en alle lidstaten een sterk signaal tegen het verbranden van waardevolle bossen en kom op voor een sociale, eerlijke en ecologische energietransitie in Europa”, aldus Jana Ballanthien, bosactiviste, ROBIN WOOD, Duitsland.
“Mijnheer Timmermans, namens 26 NGO’s uit Polen, vraag ik u om primaire houtbiomassa te verwijderen van de lijst van hernieuwbare energiebronnen in de RED”, zei Augustyn Mikos van de Polish NGO Association Workshop for All Beings.
“Onze bossen zijn momenteel in handen van Frans Timmermans en Diederik Samsom. D.w.z. wat ze deze maand beslissen als een formulering voor al dan niet duurzame biomassa in de herziene RED2 zal bepalen of Europa’s miljarden dollars subsidiëring zal doorgaan om de industriële houtkap en verbranding van bossen wereldwijd te stimuleren voor de komende 15-30 jaar”
Achtergrond
De organisatoren van de petitie komen met een verbluffend resultaat – tot nu toe hebben ze in slechts een paar maanden tijd bijna 200.000 handtekeningen verzameld als resultaat van de samenwerking tussen drie platforms: WeMove, NRDC (Natural Resources Defence Council) en de Duitse NGO Rettet den Regenwald. De petitie wordt ondersteund door 127 NGO’s uit de hele EU en daarbuiten.
Op dinsdag 25 mei en woensdag 26 mei waren ook biomassa-activisten van de Nederlandse ngo Comité Schone Lucht en de Forest Defenders Alliance in Brussel om de boodschap van de petitie af te leveren via een gigantisch videoscherm.
Voor meer informatie over de campagne klik hier: http://forestdefenders.eu/protest/
G.J. Smeets zegt
Die 200.000 Europeanen kletsen uit hun nek.
Europees bos is afgelopen eeuw TOEGENOMEN vanwege toegenomen vraag naar timmerhout en papier. Het hout dat verbrand wordt als ingrediënt in de energiemix is zogeheten resthout. In het verleden werd dat resthout ter plekke in de buitenlucht opgestookt. Nu wordt het in biomassa-centrales opgestookt om de energietransitie te faciliteren.
Wat die 200.000 Europeanen ook niet snappen is dat verbranden van resthout neutraal is in de CO2 balans in de atmosfeer. Bomen halen tijdens hun leven C02 uit de lucht en als hun resthout in de fik gaat keert een klein deel van dat opgeslagen CO2 na dertig jaar terug naar de lucht. So what?
Bert Dorrestijn zegt
Tot mijn verbazing las ik uw reactie hierboven. Ik was in de veronderstelling dat er een afname plaatsvond in de hoeveelheid europees bos. Er blijkt volgens nature today een toename te zijn. Al speurend kwam ik er zelfs achter dat er een toename van bos wereldwijd van +/- 7 % plaats heeft gevonden. Toch vraag ik mij wel af of het verstandig is hout als hernieuwbare energiebron aan te merken. Dit in verband met biodiversiteit en de veroudering van oerbossen. In het Amazonegebied gaat ook het leefgebied van natuurvolken langzaam maar zeker verloren. Ik ben geen wetenschapper maar gevoelsmatig gaat het mij toch aan het hart als ik een stuk bos omgekapt zie worden. Elke boom is een biotoop voor ander leven. De meningen zijn dan ook zeer verdeeld over dit onderwerp. Wijsheid is voor mij de volgende uitspraak dat wie een boom plant zonder zelf ooit in de schaduw ervan te zullen zitten het leven begrepen heeft. Met alle respect voor de verschillende denkwijzen en feiten…….ik ben maar een eenvoudige natuurliefhebber
G.J. Smeets zegt
“Toch vraag ik mij wel af of het verstandig is hout als hernieuwbare energiebron aan te merken. Dit in verband met biodiversiteit en de veroudering van oerbossen.”
Bert, nogmaals: Europees hout dat in biocentrales wordt opgestookt is RESTHOUT dat overblijft na verwerking van gerooide bomen tot duurzaam bouwmateriaal en papier. Ik zie niet wat er mis is met het industrieel opstoken in bio-centrales van dat resthout. Het alternatief is om het resthout op de rooiplek in de fik te steken.
Europese bossen worden heel goed verzorgd en niet om ze op te stoken in energie-centrales maar als duurzaam bouwmateriaal en grondstof voor de papier-industrie. Enig idee hoeveel papier Europeanen gebruiken? Kranten, servetjes, reclamefolders, luiers voor pasgeborenen en incontinente volwassenen, toiletpapier, maandverband voor vrouwen, juridische en zakelijke contracten. Dat het resthout van die bomen in energiecentrales wordt opgestookt is mooi meegenomen in de moeizame energietransitie.
Je eindigt “Met alle respect voor de verschillende denkwijzen en feiten….ik ben maar een eenvoudige natuurliefhebber.” Ik geloof je op je blauwe ogen. Maar hoeveel servetten, toiletpapier, maandverband en reclamefolders passeren wekelijks maandelijks en jaarlijks je handen?
Bert Dorrestijn zegt
Ja, daar stond ik al bij stil. Ook ik verbruik papier etc. Dank voor je heldere uitleg