De autoriteiten van Boedapest hebben besloten de straten in de Hongaarse hoofdstad in de buurt van een geplande campus van een Chinese universiteit een andere naam te geven om schendingen van de mensenrechten door China onder de aandacht te brengen. Een straat zal worden vernoemd naar de Dalai Lama en twee andere zullen respectievelijk “Uyghur Martelaren Weg” en “Vrije Hong Kong Weg” worden genoemd.
De Hongaarse regering en het lokale bestuur van Boedapest hebben een conflict over het plan van de Hongaarse regering om een nieuwe campus van de in Shanghai, China gevestigde Fudan Universiteit in de stad te bouwen. De burgers van de Hongaarse hoofdstad kunnen vanaf 4 juni in een enquête hun mening over de plannen geven.
Verwacht wordt dat de nieuwe straatnamen de woede van China zal opwekken. Peking reageert gewoonlijk scherp op de kritiek op zijn beleid in Tibet, Hongkong en Xinjiang. De Hongaarse politieke oppositie heeft toegezegd de bouw van de eerste Chinese universiteit in de Europese Unie (EU) te zullen blokkeren vanwege de financiële en veiligheidsrisico’s van het project.
De Fudan-universiteit is een in Shanghai gevestigde instelling, die tot de 200 beste universiteiten ter wereld behoort. Verwacht wordt dat de universiteit in 2024 in Hongarije van start zal gaan. Volgens het plan zullen tot 8 000 studenten wonen en leren in een uitgestrekt gebouw aan de oevers van de Donau.
Hongarije zal de volledige 1,5 miljard euro betalen voor de bouw van de campus, die wordt gefinancierd met een enorme lening uit Peking. De regering zegt dat het project de kwaliteit van het onderwijs zal verhogen en studenten zal voorzien van wereldwijd concurrerende kennis. Het communistische China krijgt daarmee ook vaste voet in Oost-Europa. Chinese studenten die les krijgen aan westerse universiteiten worden door inlichtingendiensten ervan verdacht vertrouwelijke informatie aan Chinese autoriteiten door te geven.
Bert Dorrestijn zegt
De chinese politiek lijkt erop gericht te zijn zoveel mogelijk economisch zwakke landen te steunen met hetzij leningen, bouwprojecten en middelen om deze projecten uit te voeren. Het is onderdeel van hun zogenaamde “Nieuwe Zijderoute”. Dit vaak in ruil voor goedkope grondstoffen ten bate van de chinese industrie. Dat dit economisch afhankelijk maken van financieel zwakke landen ook politieke gevolgen zal hebben lijkt mij vrij duidelijk. Wellicht verlangt China ervoor terug dat wanneer men in de VN raad stemt over zaken die mensenrechten betreffen men verlangt dat deze landen zich onthouden van stemmen of meestemmen met China. De statement die Boedapest maakt met deze straatnaamkeuze getuigd van moed. Denkend aan de Tibetanen, Oeigoeren, Chinese dissidenten en de politiek van totale controle en onderdrukking die al China al jarenlang voert wordt het hoog tijd dat er meer tegengeluiden klinken in plaats van de diplomatiek van wederzijdse economische belangen en het verzwijgen van mensenrechten. Gisteren was de herdenking van de studentenopstand op het plein van de Hemelse Vrede. Het beeld van de student die een tank tegenhield staat in mijn geheugen gegrift. Ik snap Boedapest heel goed…….
Joost zegt
Mooi plan!!