Het gaat slecht met de bijen. Problemen die zo groot zijn dat in Nederland 2012 zelfs is uitgeroepen tot ‘Jaar van de Bij’. Dit jaar zijn er allemaal activiteiten om te zorgen voor een beter leefklimaat voor het insect. Een bericht van Charlotte Wiering.
In de afgelopen jaren zijn er schrikbarend veel bijen gestorven. Onze voedselvoorziening is voor een belangrijk deel afhankelijk van de bestuivende arbeid van bijen. Een verklaring voor die sterfte is onder andere het eenzijdige, aangeharkte openbaar groen, het gebruik van monoculturen en pesticiden in de landbouw en ‘versteende’ tuinen in de stad. Bijen en andere insecten houden van divers en ‘ongecensureerd’ groen waar zij veel verschillende soorten stuifmeel en nectar vinden, en een plek waar ze kunnen schuilen, leven, voortplanten.
Zo’n plek om te leven is een bijenhotel. Het biedt huisvesting aan solitaire bijen en solitaire wespen en andere insecten. Solitaire bijen en wespen zijn tamelijk onbekend. De meeste mensen kennen alleen de honingbijen die in grote volken in een hiërarchie leven en honing produceren. Deze soorten zijn geen solitaire soorten. De solitaire -alleen levende- bijen en wespen vliegen vooral op de bloemen en planten in je tuin. Ze maken geen grote nesten en zij hebben geen angel die kan prikken zoals bij de honingbijen en wespen. Solitaire, alleen levende, bijen en wespen hebben een hele kleine, bijna te verwaarlozen angel. Deze angel is zo klein dat hij niet door onze huid kan prikken.
Omdat wespen en honingbijen in kolonies leven, slaan ze dit hotel over. Zij niet houden van dit soort kleine ruimtes als huisvesting. Zij zoeken een ruimte waar ze met allen bij elkaar passen (in boomholtes, in de bijenkast van de imker, in korven). Het bijenhotel is niet geschikt voor hun leef wensen waardoor er geen overlast zal ontstaan door stekende bijen en wespen.
Een bijenhotel zal vooral gebruikt gaan worden door bijen en wespen die in de gaatjes en stengeltjes eitjes gaan leggen. In zo’n buisje worden er wel tien gelegd! De eitjes worden in het voorjaar gelegd en verpoppen nog voor de winter tot nieuwe bijen. Tot het volgende voorjaar blijven de bijen nog wel in hun warme buisjes om de winter door te komen. Let goed op dichtgemetselde buisjes, want als je die ziet dan weet je zeker dat het hotel bewoond wordt!
Iedereen kan de bij helpen. Door meer afwisselende beplanting in de tuin neer te zetten, met verschillende bloeitijden in het jaar. Krokussen en sneeuwklokjes werken bijvoorbeeld goed in het voorjaar. Of maak zelf een bijenhotel. Dit kan heel simpel door een bosje hol riet of bamboe van ongeveer 15 cm op een droge plek op te hangen en er bijvoorbeeld bijenfavoriet lavendel in de buurt te planten. Op balkons kan dit net zo goed.
www.charlottewiering.nl/bijenhotels
Dit artikel verscheen eerder in het BD in juni 2012.
Annet zegt
Wat leuk een Boeddhistisch Dagblad!
Er is veel te doen voor de nijvere bij maar tegen zo’n sproeimachine op het platteland zijn ze niet bestand! En ook niet tegen het gif dat gebruikt wordt in plantsoenen en stadsparken.
Wens de mensheid wijsheid toe…..
Paula Kuitenbrouwer zegt
Prima oproep tot actie.
Hessel Posthuma zegt
Goed initiatief, ga ik wat mee doen. Je kunt ook onafhankelijk onderzoek steunen naar de sterfte van bijen. Zie: http://www.triodos.nl/downloads/over-triodos-bank/brochure-rentebestemming.pdf
robbie rosmalen zegt
Hier een artikel over Triodos. Zijn zij wel zo deugdzaam als ze willen doen voorkomen ?
http://www.doorbraak.eu/gebladerte/10293l18.htm
En hier wordt je ook niet vrolijk van…
http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/19821_triodos_bank_financiert_evangelisatie/
en
http://antroposofie.wordpress.com/2012/05/16/antroposofie-en-fascisme/
Koert B. zegt
Dus… niet iedereen mag de bij helpen?!?
robbie rosmalen zegt
Wat denk je zelf ?