De Vrije Universiteit (VU) verkeert in een bestuurlijke crisis nadat in een onderzoeksrapport is vastgesteld dat de onderwijskwaliteit van de universiteit onder de maat is.’ Het onderwijs is te lang secundair geweest’, schrijven de onderzoekers. De universiteit verzorgt vanaf 1 september dit jaar de bachelor-opleiding religie en levensbeschouwing, traject boeddhisme.
Dit voorjaar zou de VU onderworpen worden aan de ‘instellingstoets’ die sinds kort verplicht is. Deze toets voor instellingen in het hoger onderwijs is een kwaliteitsmeting of een universiteit wel in staat is het niveau van haar opleidingen te waarborgen. Een universiteit die de toets niet haalt, komt onder toezicht te staan van de Inspectie.
Vooruitlopend op de toets besloot het bestuurscollege eind vorig jaar om een proeftest te laten uitvoeren door een onderzoeksbureau. De conclusies van dit onderzoek zijn in januari intern bekend gemaakt. Het rapport, in handen van de Volkskrant, schetst een ontluisterend beeld. Op drie van de vijf onderzochte criteria scoort de VU onvoldoende.
Vooral hoogleraren en docenten uitten het afgelopen jaar herhaaldelijk hun onvrede over de reorganisatie- en bezuinigingsplannen van het college die de komende jaren uitgevoerd moeten worden.
Bron De Volkskrant.