Maatschappelijke organisaties Greenpeace, Milieudefensie, Natuur & Milieu en SOMO reageren verheugd op de ruime meerderheid waarmee de Wet Verbod op Kolen is aangenomen in de Eerste Kamer. Kolenstook veroorzaakt 13% van de Nederlandse CO2-emissies.
De Eerste Kamer heeft zich niet laten afschrikken door de dreiging met rechtszaken door de kolenbedrijven RWE en Uniper. Energiebedrijven hebben bewust besloten om in 2016 nieuwe kolencentrales in Nederland te bouwen, terwijl toen al algemeen bekend was dat dit onhoudbaar was gezien de klimaatcrisis. Het wordt hoog tijd dat dit soort juridische claims via het Energy Charter Treaty (ECT) onmogelijk worden gemaakt, omdat dit ECT verdrag onevenredig veel macht geeft aan fossiele bedrijven tegen klimaatbeleid.
Met deze wet schaart Nederland zich bij andere Europese landen die ook in 2030 steenkool uitfaseren (Finland, Denemarken en Hongarije). Andere landen gaan sneller: Oostenrijk (2020) Zweden en Frankrijk (2022), Portugal en Slowakije (2023), VK en Italië (2025), Griekenland (2028). Duitsland sluit haar laatste kolencentrales pas in 2035 of 2038.
Ruud van Bokhoven zegt
Misschien gaat de wet verbod op kolencentrales door, maar wat zeker doorgaat is het pompen van groot kapitaal in de bouw van kolencentrales in diverse plaatsen in de wereld door grote bedrijven die maar een ding voor ogen hebben, handel en het vermeerderen van het kapitaal, ook al gaat het ten koste van het milieu.
Namasté.