Welk land heeft de meeste priesters in verhouding tot de omvang van de katholieke bevolking? Het land dat de meeste priesters per katholiek in de wereld levert, is verrassend genoeg, Birma (Myanmar). Dat is de conclusie van een nieuwe studie van het Georgetown University’s Center for Applied Research in het Apostolaat (CARA).
Ooit het bastion van het Vaticaan, met door de gemeenten onderhouden kerkfabrieken en door de overheid betaalde priesters- het eens zo katholieke België, staat helemaal onderaan de lijst.
De onderzoekers speculeren niet waarom het overwegend boeddhistische Birma zo’n kweekvijver is van priesterlijke roepingen is. Er zijn slechts 750.000 katholieken in het land – één procent van de bevolking. Maar de kerk wordt geleid door een dynamische figuur: kardinaal Charles Maung Bo. Hij heeft een duidelijke visie op de kerk als bemiddelende kracht tussen de boeddhistische meerderheid en de door de boeddhisten in het nauw gedreven minderheden.
Na Birma, het land met de op een na hoogste verhouding van nieuwe priesters ten opzichte van katholieken, staat het boeddhistische Thailand hoog op de lijst, gevolgd door Togo, Vietnam en Bangladesh. Met andere woorden, vier van de top vijf landen zijn Aziatisch en één Afrikaans land.
Kardinaal Luis Antonio Tagle van Manilla onthulde ooit dat paus Franciscus hem had verteld dat ‘de toekomst van de Kerk in Azië ligt’. Het is denkbaar dat deze eeuw een Aziatische paus in het Vaticaan zit. Afgelopen zaterdag nog koos de Dominicaanse orde de eerste Aziatische leider in haar 800-jarige geschiedenis, de Filippijnse pater Gerard Timoner. Landen met grote katholieke minderheden zoals India en Zuid-Korea sturen al veel zendelingen naar het buitenland.
Op de CARA-lijst staan de Verenigde Staten op de 50e plaats van de 108 landen die zijn onderzocht. Een plaats hoger, in 49e plaats, staat Groot-Brittannië. Beide landen liggen ver voor lagen ver voor op traditioneel katholieke naties zoals Spanje (73e), Duitsland (75e), Ierland (inclusief Noord-Ierland, 78e), Argentinië (98e) en Frankrijk (99e).
CARA baseerde de rangschikking op de meest recente cijfers voor priesterlijke wijdingen (voor 2015, 2016 en 2017) en katholieke bevolkingsgegevens voor 2017 van het Annuarium Statisticum Ecclesiae van het Vaticaan. Om onwaarachtige resultaten te vermijden, hebben de onderzoekers alleen landen onderzocht die minstens 100.000 katholieken, minstens negen wijdingen in 2015-2017 en minstens één wijding in elk van de drie bestudeerde jaren hadden. Als zij de vereiste van 100.000 katholieken los hadden gelaten zou het kleine Nepal op de eerste plaats zijn gekomen.
Andere landen zoals Samoa, Niger, Liechtenstein, Denemarken, Kosovo, Kiribati en Fiji zouden ook een prominente plaats hebben ingenomen. Maar CARA betoogde dat de hoge nieuwe priesters van deze landen in verhouding tot de katholieke bevolking deels het gevolg waren van de minuscule katholieke bevolking.