Hoe zien de voedingsmiddelen van de toekomst eruit? Welke bijdrage aan voedingsinnovatie kunnen Europese bedrijven leveren? Zal het in de toekomst mogelijk zijn om vlees te produceren zonder dieren te hoeven doden? En hoe kan dit worden verzoend met individuele bedrijfsdoelen?
Deze en andere vragen zullen in maart volgend jaar door vertegenwoordigers van de industrie, wetenschappers en andere deskundigen worden besproken tijdens een tweedaagse conferentie georganiseerd door ProVeg International die zich zal richten op gekweekte dierlijke producten en plantaardige alternatieven.
Tot nu toe is er volgens de organisatoren geen conferentie in Europa die deze onderwerpen in detail behandelt. De focus van de ProVeg New Food Conference zal dus liggen op de acceptatie van de consument, het vormgeven van de Europese markt en het vergroten van de media-aandacht en het publieke bewustzijn van het onderwerp. Daarnaast wil ProVeg netwerkvorming en kritische discussie tussen industriële partners bevorderen. Het evenement is gericht op internationale belanghebbenden uit de voedingsindustrie, onder wie producenten, detailhandelaren, exploitanten van foodservices en startups, samen met organisaties voor consumentenrechten en vertegenwoordigers uit de media en de politiek.
De eerste dag van de conferentie zal zich richten op plantaardige eiwitten en zal de huidige ontwikkelingen in de Europese markt en nieuwe producten en technologieën onderzoeken. Hoogtepunten van de dag zijn presentaties door food- en gezondheidsexpert Hanni Rützler, de Nederlandse NextFoods mede-oprichter Joep van Straalen en Lisa Feria, directeur van Stray Dog Capital.
Is kweekvlees de toekomst?
Het hoofdthema van de tweede dag zal bestaan uit nieuwe eiwitten op basis van cellen, met presentaties over trends en kansen voor gekweekte vis en vlees, alsook de acceptatie door de consument en het wettelijke kader. Deze onderwerpen worden onderzocht door gerenommeerde wetenschappers en experts uit de industrie, onder wie de in Nederland gevestigde dr. Mark Post, de ‘vader van gekweekt vlees’; Michael Selden, de CEO van Finless Foods, een Amerikaans bedrijf dat gekweekte visproducten produceert; en dr. Arianna Ferrari, die onderzoek doet naar het onderwerp ‘Visions of In Vitro Meat’ voor het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek.
Weggelaar zegt
Zou het een idee zijn om ook eens te gaan experimenteren met kweekvlees voor katten, in smaken als muis en lijster? Katten kunnen niet zonder vlees, en je zou ze niet als huisdier willen missen.
Gerben zegt
Goed idee!
Mijn vriendin is vegetariër, maar voert haar kat vlees en vis. Te zot voor woorden…
…dus ik zeg er maar niets meer van :-)
Joop Ha Hoek zegt
Jouw vriendin verdient wel een lintje, ze zorgt goed voor haar kat. Zijn er ook vegetarische katten? Ik sprak laatst een kynoloog die haar hond sperzieboontjes voert, het dier zag er tevreden uit omdat het ook nog kleine porties vlees te eten kreeg. Zelf had ik vroeger een cavia, Johan genaamd, geen vleeseter, die op een dag letterlijk uit elkaar plofte vanwege de hoeveelheden groen eten. Dat was geen prettig gezicht. De explosie kon je ook horen. Katten vind ik nare dieren, ze poepen bij andere mensen dan hun eigenaar in de tuin
Gerben zegt
Inderdaad nare dieren. Ze poepen ook mijn tuin onder! En de kat van mijn vriendin kotst op de vloer!
Ook daar zeg ik maar niets meer van.
Joop Ha Hoek zegt
Gelukkig heb ik geen tuin, wel een lapjeskat van de buurvrouw die in mijn stoel in de huiskamer slaapt. Binnengeslopen, elf meter boven de grond. Ik moest op een gegeven moment kiezen tussen de kat en de koolmeesjes dus de kat is de toegang ontzegd. Ik ken een vegetarische man die in de supermarkt kip voor zijn niet-vegetarische zoon koopt. Zo diep gaat ouderliefde. Deze man heeft ook twee katten, maar die komen nooit buiten. Is dat erg?
Gerben zegt
Nee hoor. Wel erg onnatuurlijk.
Joop Ha Hoek zegt
Ter compensatie poept hij wel zelf in zijn eigen tuin. Dit was de laatste reactie van mij in deze serie, ik moet de goudvissen die ook niet van zichzelf bestaan voeren.