Dankbaarheid is een begrip waar in het zakendoen weinig over wordt nagedacht. Toch is het van fundamenteel belang om succesvol te zijn. Wat voel je als iemand je om hulp vraagt en uit het diepst van zijn hart “Dank je wel” zegt?
Een oprecht en welgemeend ‘Dank je wel’ verandert je houding en het lijkt alsof je meer bereid bent om anderen van dienst te zijn. Dankbaarheid werkt aanstekelijk.
Het woord dankbaarheid is in het Nederlands een abstract begrip maar in andere talen heeft het vaak een veelzeggende betekenis. In het Indonesisch zegt men ‘Terima kasih’, wat letterlijk betekent: ‘Ontvang liefde’.
Het antwoord op ‘Terima kasih’ is ‘Kembali’, wat zo veel wil zeggen als: ‘Je krijgt het ook van mij terug’, want liefde is wederkerig. ‘Kasih’ betekent liefde. In het Indonesisch wordt danken verwoord als een uitwisseling van liefde.
Tegen de achtergrond van wederkerige liefde krijgt dankbaarheid een spirituele diepgang. Zo komt onderlinge dankbaarheid de omgang met elkaar en de samenwerking tussen mensen ten goede.
In veel andere talen, zoals ook in het Nederlands, reageert men vaak heel anders. De mensen bedanken elkaar met ‘Geen dank!’. Wat feitelijk steeds opnieuw een gemiste kans is. Welgemeende dankbaarheid drukt immers altijd een niet te missen waardering uit voor de ander. Als dankbaarheid met liefde het hart ontspringt kan bovendien een vruchtbare wederzijdse dienstbaarheid ontstaan, soms zelfs een lange vriendschap.
Door de eeuwen heen blijkt dankbaarheid in de dagelijkse praktijk voor iedereen een belangrijke component te zijn voor een optimale samenwerking en een leven met meer plezier en waardering voor elkaar en jezelf.
Dankbaarheid is een concreet gebaar van waardering voor de ander dat verbindend en verdiepend uitwerkt op het samen-zijn van mensen. Het is daarom van groot belang steeds te werken aan een cultuur van dankbaarheid, in het gezinsleven, in organisaties of gewoon op straat, in winkels, tijdens het sporten of waar je elkaar nog meer tegenkomt.
‘Dank jullie wel’