De Tibetaanse regering in ballingschap heeft onder druk van India alle openbare herdenkingen ter gelegenheid van het 60jarig verblijf in ballingschap in India van de Dalai Lama van New Delhi verplaats naar de woonplaats van de spiritueel leider in Dharamsala. India wil de gespannen relatie met China niet nog verder onder druk zetten. China ziet de Dalai Lama als een gevaarlijke separatist die uit is op een volledig autonoom Tibet. India erkent dat Tibet onderdeel is van China en doet er alles aan om de relatie met China te verbeteren.
Indiase topambtenaren vertelden de Tibetaanse regering in ballingschap dergelijke openbare evenementen in India niet bij te zullen wonen. De regering zegt dat standpunt te respecteren. Op 1 april wilde de Tibetaanse regering in New Delhi met feestelijke activiteiten dankzeggen aan de Indiase regering voor het verlenen van gastvrijheid aan de Dalai Lama. Een boomplantdag is geschrapt, net als andere openbare activiteiten.
Diep gerespecteerd
Vorig jaar april bezocht de Dalai Lama ondanks waarschuwingen van China het politiek gevoelige grensgebied van Arunachal Pradesh, deels geclaimd door China. Ook andere bijeenkomsten met de Dalai Lama en Indiase autoriteiten zijn de Chinezen een doorn in het oog. De Dalai Lama kreeg onlangs te horen dat hij zich in India moet onthouden van politieke activiteiten. Kort erna zei de minister van buitenlandse zaken dat de Dalai Lama ‘diep gerespecteerd wordt door de burgers van India’ en er geen verandering in zijn positie is en hij zijn religieuze activiteiten vrijelijk kan uitvoeren.
Hoewel de Dalai Lama in India samen met tienduizenden Tibetaanse vluchtelingen woont, vermeed de regering van India hem al die jaren officieel te steunen als politiek leider. Een paar jaar geleden legde de Dalai Lama die functie neer. De Tibetaanse regering in ballingschap stelt zich op het standpunt dat een goede relatie met China ook bij kan dragen aan een oplossing van de kwestie Tibet.