Greenpeace heeft unieke beelden vrijgegeven van een niet eerder door mensen bezocht deel van de bodem van de Zuidpoolzee. De beelden laten een ‘met leven bezaaide bodem’ zien en geven ‘duidelijke indicaties van een kwetsbaar marien ecosysteem’. Dit ondersteunt de noodzaak voor een zeereservaat in de Zuidpool dat het gebied, inclusief de daarin aanwezige walvissen en pinguïns, beschermd. Greenpeace voert actie om 1,8 miljoen vierkante kilometer in te laten stellen als natuurreservaat, het grootste beschermde gebied ter wereld, en wordt daarin al door meer dan 500.000 mensen wereldwijd die een petitie hiervoor ondertekenden.
John Hocevar, een Amerikaanse mariene bioloog van Greenpeace die de onderzeeër bestuurde:
“Onze eerste duik in de Zuidpoolzee was geweldig. Ik wist echt niet wat ik kon verwachten, maar we zagen enorm veel en divers leven. We vonden veel soorten sponzen, koralen, schelpen en zeesterren. Het was ongelooflijk hoe de hele bodem was bekleed met leven.. Ik hoop dat het werk dat we hier doen, precies laat zien waarom we dit kostbare ecosysteem moeten beschermen.”
Dr. Susanne Lockhart, een bioloog gespecialiseerd in het Antarctische onderwaterleven die de zeebodem in de tweepersoons onderzeeër bezocht:
“Dit is het begin van ons onderzoekswerk, maar nu al hebben we duidelijke aanwijzingen voor een kwetsbaar marien ecosysteem aangetroffen op de zeebodem. We gaan verder onderzoek doen in deze ongerepte wateren om bewijsmateriaal te verzamelen ter ondersteuning van de voorstellen om de Zuidpoolzee te beschermen.”
Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise voert tijdens een drie maanden durende expeditie naar Antarctica wetenschappelijk onderzoek uit. Naast duikexpedities naar de zeebodem, neemt de bemanning ook monsters om plasticvervuiling te onderzoeken. Zo wil de organisatie de noodzaak benadrukken voor de instelling van ’s werelds grootste beschermde gebied om zo kwetsbare Antarctische ecosystemen veilig te stellen.
Een voorstel voor het instellen van de Weddellzee als zeereservaat is gedaan door de EU en ondersteund door de Duitse regering en ligt ter tafel als de Zuidpoolzee Commissie (CCAMLR) in oktober 2018 weer bijeen komt. Beelden verzameld tijdens de duikexpedities zullen worden voorgelegd aan de commissie om zowel voorstellen voor specifieke, lokale bescherming te ondersteunen als wel voorstellen voor de structurele bescherming van het zeegebied.