De Amerikaanse congresverkiezingen van afgelopen dinsdag hebben gezorgd voor twee politieke primeurs in de Amerikaanse politiek. De boeddhist en democraat Mazie Hirono wordt zover bekend het eerste democratische boeddhistische congreslid ooit. Partijgenoot Tulsi Gabbard, beiden komen van Hawaii, wordt de eerste hindoevertegenwoordiger in het congres. In 2008 trad de republikein en boeddhist Hark Johnson ook toe tot het congres.
De verkiezing van de twee vrouwen heeft tot vreugde geleid binnen de boeddhistische en hindoestaanse gemeenschap vanwege hun gezamenlijke roots die leiden naar het oude India. De achterban ziet in hun verkiezing ook dat het boeddhisme en de hindoestaanse geloofsbeleving door de Amerikaanse samenleving zijn geaccepteerd.
Hirono, geboren in Japan, praktiseert binnen het boeddhisme de Jodo Shinshutraditie en heeft een lange politieke en bestuurlijke achtergrond. Ze zegt zeker te geloven in de voorschriften van het boeddhisme en tolerantie naar andere religies toe, in eerlijkheid en integriteit. Het boeddhisme is in de USA een van de grootste religies. Schattingen lopen uiteen van 1,5 tot drie miljoen beoefenaars.
Anju Bhargava, oprichter van de hindoe Amerikaanse Seva liefdadigheidsinstellingen zegt dat de verkiezing alles zegt over acceptatie en aanvaarding. ‘Het gevoel dat mijn geloof wordt geaccepteerd. Uiteindelijk komt het er in de politiek op neer- hoe beïnvloedt het mij. Wie ben ik? Dit betekent zoveel voor de komende generaties van hindoes en boeddhisten.’
Gabbard (31) is geboren in Samoa en opgevoed door een katholieke vader en hindoe moeder. Ze diende in het Amerikaanse leger. Gabbard hoopt dat zij een brug kan slaan tussen de verschillende culturen en naties. Net als bij de boeddhisten lopen ook wat betreft het aantal hindoes in Amerika in schattingen uiteen van zeshonderdduizend tot 2,3 miljoen.
Bron Huffington Post