Dr. Han de Wit is op 19 en 20 april in Rotterdam voor onderricht binnen het meditatie- en studieprogramma in het Shambhala Centrum Rotterdam.
Dit programma draait om het Hartsoetra, een tekst die in alle boeddhistische tradities groot aanzien heeft. Deze soetra heet zo, omdat hij in het hart staat van de boeddhistische wijsheidstraditie, maar ook omdat hij poneert, dat alleen ons hart ons een betrouwbaar inzicht in onszelf en ons universum kan verschaffen.
Han schrijft over zijn programma:
‘Deze tekst draait om het begrip shūnyatā, dat we meestal vertalen met de term ‘leegte’. Het is een begrip, dat moeilijk te doorgronden is, en de misverstanden rondom dit begrip hebben direct gevolgen voor onze meditatie-beoefening. Gaat het erom onze geest ‘leeg’ te maken? Of verwijst deze term naar de aard van onze verlichte geest? Of naar iets in onze gewone belevingswereld, dat we over het hoofd zien? En wat is het verschil tussen shūnyatā als begrip en de ervaring ervan?’
Tot zover Han de Wit.
Deze soetra kunnen we begrijpen als een vingerwijzing naar de vrije, open ruimte die we kunnen ervaren wanneer we onze mentale constructen en vooroordelen achter ons kunnen laten, door ze te zien voor wat ze zijn: mentale constructen en vooroordelen. Wanneer we ons daadwerkelijk van deze fixaties kunnen bevrijden wacht ons de ervaring van vrijheid en verbondenheid.
Han is uiterst belezen in dit onderwerp, en de opvattingen daarover in diverse boeddhistische scholen en stromingen. Hij verbindt zijn uiteenzettingen over de dharma altijd met zijn eigen levenservaring.
Geef een reactie