Sam Brownback, een voormalige Amerikaanse ambassadeur voor internationale godsdienstvrijheid, heeft er bij de Amerikaanse regering op aangedrongen om de acties van China in Tibet te erkennen als genocide en zich te verzetten tegen de pogingen van Peking om de opvolging van de Dalai Lama te controleren. Brownback riep ook op tot een verbod op elke vorm van lobbyen door de Chinese Communistische Partij in de Amerikaanse hoofdstad.
De Chinese regering heeft haar repressieve heerschappij in Tibet opgevoerd in een poging om de Tibetaanse cultuur, taal en religie uit te hollen, zei Brownback (68), die van 2018 tot 2021 die functie bekleedde – de vijfde persoon die de functie bekleedde. Brownback zei dat de decennialange onderdrukking van de Tibetaanse cultuur en religie door de Chinese regering voldoet aan de wettelijke definitie van genocide en dat Tibet formeel moet worden erkend als een plaats van genocide.
Godsdienstvrijheid
Brownback werd aangesteld door de Amerikaanse president Donald Trump tijdens zijn eerste regering en had als taak om godsdienstvrijheid te promoten als een belangrijke doelstelling van het Amerikaanse buitenlandse beleid, terwijl hij religieuze vervolging en discriminatie over de hele wereld in de gaten hield.
Adrian Zenz, senior fellow en directeur van China Studies bij de Victims of Communism Memorial Foundation in Washington, drong er bij de Verenigde Staten en haar bondgenoten op aan om Magnitsky-sancties op te leggen aan Chinese topambtenaren die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen in Tibet.
Bedrog
Over China’s pogingen om de reïncarnatie van de Dalai Lama te controleren, deed Brownback Pekings claim dat hij de autoriteit heeft om een opvolger te benoemen voor de 89-jarige spirituele leider van het Tibetaanse boeddhisme af als “bedrog”. Hij benadrukte dat de Amerikaanse regering – opnieuw – duidelijk moet maken dat ze een dergelijke erkenning door de Chinese regering niet zal steunen en dat er consequenties zullen zijn als Beijing zich in het proces probeert te mengen. Brownback merkte op dat hij, toen hij nog ambassadeur was, naar Dharamsala in India reisde, de residentie van de Dalai Lama en het hoofdkwartier van de Tibetaanse regering in ballingschap, om aan te kondigen dat de Amerikaanse regering pogingen van de Chinese regering om de volgende Tibetaans boeddhistische spirituele leider te kiezen niet zou erkennen.
De Dalai Lama, die in juli 90 jaar wordt, is al meer dan zeven decennia het gezicht en symbool van de Tibetaanse vrijheidsstrijd. Hij is Tibet ontvlucht naar ballingschap in India tijdens een historische Tibetaanse nationale opstand die plaatsvond op 10 maart 1959 tegen de Chinese overheersing in Tibet.
Opvolging
De Dalai Lama, die naar verwachting dit jaar zijn opvolgingsplan zal schetsen wanneer hij 90 jaar wordt, heeft gezegd dat Peking niets te zeggen heeft over wie hem zal opvolgen als spiritueel leider van Tibet als hij besluit dat de traditie moet worden voortgezet.
In de Tibetan Policy and Support Act van 2020, waarin het Amerikaanse beleid ten aanzien van Tibet is vastgelegd, staat dat de opvolging van de Dalai Lama uitsluitend een religieuze aangelegenheid is waarover hijzelf en de Tibetaanse boeddhistische gemeenschap beslissen, zonder inmenging van China. Volgens deze wet worden Chinese functionarissen die proberen een toekomstige Dalai Lama aan te stellen, geconfronteerd met sancties, waaronder het bevriezen van tegoeden en een visumverbod.
Geef een reactie