Om het boeddhisme in de regio meer bekendheid te geven organiseert zencentrum Suiren-Ji in Bemmel komende zondag tien september een laagdrempelig evenement waar het publiek kennis kan maken met de cultuur van het boeddhisme. Toegang en deelname aan de evenementen zijn gratis, er is thee en limonade voor de kinderen. De enige restrictie is dat in de tempel geen schoenen gedragen mogen worden. Maar voor wie zijn schoenen wil aan houden, op het buitenterrein is meer dan genoeg te doen en te zien. Onder andere de nieuwe hoofdpoort.
Er zijn demonstraties kalligraferen, theeceremonie, boogschieten, zwaardkunst, workshops, Taiso (lichaamsoefeningen gebaseerd op ‘Do In) meditatie, tai chi, Shakuhachi, samenzang hartsoetra, lezingen en nog veel meer. Op het buitenterrein staan een twintigtal kraampjes met informatie over trainingen en cursussen, boeddhabeeldjes, boeken, wierook en aanverwante artikelen. Bezoekers kunnen gratis de workshops, demonstraties en lezingen bijwonen. Het evenement vindt plaats op Huize Doornik, Doornik 1 in Bemmel. Het centrum is het best te bereiken per voet, fiets of openbaar vervoer. Vanaf een van de nabijgelegen parkeergelegenheden in Park Lingezegen is het 5 tot 15 minuten wandelen.
Van oudsher heeft het boeddhisme een grote invloed op het maatschappelijk gebeuren in boeddhistische landen. Kunst en cultuur gebruiken het boeddhisme als basis. De theeceremonie, bloemschikken, dichtkunst, boogschieten en zwaardkunst zijn bij uitstek voorbeelden die verweven zijn met het boeddhisme. Maar ook zandmandala’s, thangka’s beeldhouwkunst en houtsnijwerk worden gebruikt als training en concentratieoefening. Zelfs de vegetarische keuken is onder invloed van het boeddhisme tot kunst verheven en heet Shojin Ryori wat ‘koken voor een helder bewustzijn’ betekent.
PROGRAMMA:
10:00 uur Eetzaal
TAISO 大正時代 Japanse Zen-Yoga
De Taiso word gegeven door Jisho Geurink die deze techniek in het Japanse klooster ‘Bukoku-Ji heeft geleerd. Taiso of zen-yoga wordt elke ochtend in Japanse zentempels beoefend. In het Westen wordt het alleen in specifieke zentempels vroeg in de ochtend onderwezen. Deze oefeningen zijn bedoeld om het lichaam te openen en te ontgrendelen in voorbereiding op zitmeditatie. Het ontwikkelt een dieper bewustzijn van het lichaam die leidt tot ‘narikiru’ – eenwording – of ima-koko – hier-nu.
10:00 uur Podium
IAIDO (居 合 道) (meditatieve zwaardkunst) demonstratie
De Iaido word gegeven door Hans Pegtel, grondlegger van de Shoshinkan Dojo
Het zwaard zit in de schede en bij een aanval van een denkbeeldige tegenstander is het van levensbelang dat snel en vloeiend te trekken en de aanvaller door middel van de aangeleerde technieken uit te schakelen. Iaido is een zwaard-krijgskunst ontwikkeld in Japan in de late 16de eeuw. Tegenwoordig kan men laido beschouwen als een meditatieve kunst om de drukke, 21ste -eeuwse geest tot rust te brengen. Het doel was om zo snel mogelijk een tegenstander te verslaan met één vloeiende trek- en snijbeweging van het zwaard. Iaido is meditatie in actie.
11:00 uur Eetzaal
Lezing “Sociaal Boeddhisme – Wijsheid in het dagelijks leven” door Martijn Hardemann van de Yun Hwa Sangha.
11:30 uur Podium
KYUDO 弓道 (Japans Boogschieten)
Wordt verzorgd door leden van de Mushin Dojo onder leiding van Jimmy Fredriksz Sensei, thans Renshi Rokudan (6e Dan).
Het beoefenen van Kyudo is zen in actie. Kyudo is een leven lang streven naar persoonlijke reflectie, gelofte en toewijding die je brengt naar harmonieuze relaties met anderen en dieper inzicht in jezelf.
11.30 uur Eetzaal
Voordracht ‘Het Karakteristiek van het Triratna Boeddhisme.’
Morries Leeraert is Mitra bij de Triratna Arnhem en verzorgt een voordracht over het wezen van het Triratna boeddhisme. Triratna is een beweging die gericht is op een praktische beoefening van boeddhisme die past in de huidige samenleving en het dagelijks leven in deze tijd. De beweging is wereldwijd vertegenwoordigd in vele landen met stadscentra, retraitecentra en sociale projecten.
12:00 uur Zendo
Hartsoetra 般若心経(workshop Hartsoetra zingen)
In deze workshop gaan de deelnemers samen de hartsoetra zingen zoals dat te doen gebruikelijk is bij de Maha Karuna van Ton Lathouwers, maar ook bij de sesshins van Zen Centrum Nijmegen van Dick Verstegen en bij veel incidentele bijeenkomsten in boeddhistische setting. De melodie is Russisch-orthodox van oorsprong en vierstemmig.
De workshop wordt geleid door Ellen Deimann. Iedereen kan mee komen doen. Het gaat om het samen beleven van de tekst en de muziek en het plezier van het samen zingen en niet om het neerzetten van een concert. Al zal de hartsoetra wel ten gehore worden gebracht voor belangstellenden na een uur gezongen te hebben.
13:00 uur Eetzaal
Oosters thee ritueel 茶儀式
- Tjon Si Fat is Chinese theemeester en geeft een demonstratie waaraan zes personen kunnen deelnemen en een beperkt aantal toeschouwers. De Chinese theecultuur is rond de 2000 jaar oud en daarmee de oudste theecultuur in de wereld. In China is er een eigen theeceremonie die vertaalt theekunst wordt genoemd.
Thee en boeddhisme. Er leefde een boeddhistische monnik genaamd Bodhidharma. Hij begon de Zen tak van het boeddhisme. Deze monnik had zich voorgenomen negen jaar lang te mediteren zonder te slapen. Om zichzelf wakker te houden plukte hij aan zijn wimpers, zodat de pijn hem wakker hield. Maar toch, na enkele jaren van meditatie, viel hij in slaap. Hij was zo boos op zichzelf dat hij zijn oogleden afsneed en weg smeet. Weken later groeide een thee boom op die plaats. Sindsdien wordt thee gebruikt voor meditatie, omdat het helpt om je wakker te houden.
14:00 uur Zendo
SHAKUHACHI 尺八、しゃくはち Japanse bamboefluit. Concert/workshop
Hélène Codjo heeft in januari 2013 de titel “Jun Shihan” (junior meester) met de naam «Seiyu» ontvangen van de Japanse Shakuhachi meester Tehurisa Fukuda. Zij laat de bezoekers kennis maken met de Shakuhachi. Nog steeds word de Shakuhachi gebruikt door de monniken van het Fuke Zen Boeddhisme als suizen (吹 禅, blaas meditatie). Het instrument wordt afgestemd op de kleine pentatonische schaal.
15:00 uur Podium
IAIDO (居 合 道) (meditatieve zwaardkunst) demonstratie. Zie onder 10.00 uur.
De Iaido word gegeven door Hans Pegtel, grondlegger van de Shoshinkan Dojo
15:00 uur Eetzaal
SHODÔ 書道 (Japans kalligraferen)
Owen Tjon si Fat is shodo meester en geeft een semi-interactieve demonstratie met een uitleg van de kalligrafie als zelfreflectie, uitdaging om “zenkunst” los te zien van cliché Japanse vorm.
16:00 uur Eetzaal
MONDO 問答 (vraag en antwoord)
Zeshin is de grondlegger van Zencentrum Bemmel die de mondo houdt. Hij is 29 jaar zenmonnik en leidde het zencentrum 22 jaar. Een mondo is een gelegenheid waarin vragen gesteld kunnen worden naar aanleiding van een korte toespraak of naar aanleiding van ervaringen In een mondo wordt niet ingegaan op de historie van het boeddhisme, geschriften of anekdotes.
De entree van de tempel is onlangs opvallend veranderd. Zo is als in Japan een hoofdpoort gemaakt, die, zoals in elke zentempel om 21.00 uur wordt gesloten. Maar voor de poort dichtgaat word eerst het kleine deurtje naast de hoofdpoort open gezet. Mensen kunnen dus ten alle tijde de tempel in. Maar je moet dan wel nederig bukken. Hieronder een foto-impressie van de bouw van de hoofdpoort door onder andere zenmonnik Zeshin.
SUIREN-JI (Waterlelietempel)
Suiren-Ji is een boeddhistische zentempel in Bemmel bij Nijmegen die het hele jaar door boeddhistische trainingen verzorgt. Onder begeleiding van een zenmonnik en leken met ruime ervaring zijn er zes trainingsweken, twaalf weekenden en dagelijkse trainingen.
Het beleid van Suiren-Ji is gebaseerd op de zen zoals dat in Japanse zenkloosters wordt gedoceerd. Het toezicht hierop berust bij Zeshin van der Plas, Jisho Geurink en Jiko van Ommeren. Zeshin is zenmonnik, Jisho is zenlerares in opleiding (Ajari I kanjo). Beiden hebben fulltime training gevolgd in het Japanse Zenklooster Bukkoku-Ji. Jiko van Ommeren is sinds 2006 staflid van Suiren-Ji en heeft in 2016 Jukai Tokudo ontvangen.
Suiren-Ji volgt de oudste school binnen het Japanse Zenboeddhisme, de Daruma-Shu(1189). Dit betekent dat de meditatietechniek hoofdzakelijk uit Shikantaza (objectloze meditatie) en Susokakan (met aandacht de ademhaling tellen) bestaat. Daarnaast zijn er ceremonies en is er de gelegenheid voor een ieder om zich gaandeweg de boeddhistische leer in al zijn facetten eigen te maken.
Roeland Raymond zegt
Vraagje, is er mogelijkheid om iets te nuttigen ter plaatse? Kom van Hoboken bij Antwerpen. Zal dus vroeg onderweg zijn +/- 2 uur rijden…
Gassho !
zeshin zegt
Hallo Roeland, We hebben een kraampje waar we Soba (bamisoep) verkopen (Met tonijn dus niet vegetarisch)
Thee is er in overvloed (gratis) Mijn advies is wat boterhammen mee nemen.
Zeshin
Roeland Raymond zegt
Komt in orde ! Tot zondag !
Raymond
Gassho !