Het voornemen van het bestuur van de University of California San Diego (UCSD) om de Dalai Lama uit te nodigen voor een ceremonie in juni dit jaar, heeft geleid tot onrust onder Chinese studenten die de uitnodiging als een belediging zien. De Dalai Lama is in China omstreden, de regering ziet hem als een separatist die uit is op een autonoom Tibet, los van China.

De universiteit zegt de verbannen Tibetaanse spirituele leider uit te nodigen in een poging om zijn boodschap van ‘mondiale verantwoordelijkheid en dienstbaar zijn aan de mensheid’ uit te dragen. Echter, de Chinese Students and Scholars Association van de universiteit en andere groepen hebben bezwaar tegen de uitnodiging. In een verklaring van de association wordt gesteld dat de 81-jarige Nobelprijswinnaar geen gewoon religieus persoon is, maar ook een politieke balling die al lang bezig is met de splitsing van ‘het (Chinese) moederland en vernietigen van nationale eenheid.’

Veel ouders van Chinese studenten vliegen in juni naar de VS om het afstuderen van hun kinderen bij te wonen. De aanwezigheid van Dalai Lama zal de vreugde temperen, stellen de Chinese studenten. De universiteit zegt vast te houden aan de uitnodiging en een forum te willen zijn voor discussie en interactie voor belangrijke openbare beleidskwesties en de rechten van alle personen te respecteren.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk