Achttien Greenpeace-activisten houden vandaag een zinkend beeld van Vrouwe Justitia overeind in de vijver bij het Europees parlement in Straatsburg, op de dag van de stemming over het controversiële handelsverdrag CETA tussen de EU en Canada.
Zwemmende activisten in het water rondom het Europese Parlement in Straatsburg worden ondersteund door activisten in drie rubberboten. Ze zijn afkomstig uit Frankrijk en Duitsland. Ze willen met de actie laten zien hoe kwetsbaar het rechtssysteem wordt als Europa akkoord gaat met CETA. Met mogelijk grote milieuproblemen als gevolg. Op de spandoeken staat: ‘Sink CETA, not justice’ en ‘Stop CETA, red het recht’.
Een brede coalitie van milieuorganisaties, vakbonden en consumentenorganisaties roept het parlement op CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) te verwerpen. Ze waarschuwen dat het handelsverdrag CETA aan multinationals de mogelijkheid geeft om regeringen voor een handelstribunaal te dagen en wetgeving en beleid aan te vechten op het gebied van milieu, natuur, gezondheid en sociale rechten. Vooral bedrijven uit de fossiele energiesector en mijnbouw spannen zaken aan bij deze handelstribunalen, ook wel bekend als ISDS of ICS (Investor-State Dispute Settlement of Investment Court System), vaak met het doel milieubeleid aan te vechten. België heeft aangegeven een oordeel te willen van het Europese Hof over het controversiële ICS. Indien het Europese Hof negatief oordeelt over CETA, zou dat de invoering waarschijnlijk blokkeren.
“De wereld kijkt met zorg toe hoe grote bedrijven de macht overnemen in Washington”, aldus Greenpeace campagneleider Kees Kodde, “CETA past in dezelfde tendens, door naast ons rechtssysteem een parallel rechtssysteem in te richten, uitsluitend voor buitenlandse investeerders. We hebben handelsverdragen nodig die het Klimaatakkoord van Parijs ondersteunen, en niet een verdrag als CETA dat klimaatbeleid zal ondermijnen.”
Het doel van CETA is tarieven te verlagen en quota te verhogen, zodat bijvoorbeeld de EU straks meer rundvlees en varkensvlees uit Canada zal invoeren. De EU zal meer zuivel naar Canada uitvoeren, terwijl Nederland nu al kampt met een te grote veestapel, waarvan de milieuvervuiling in strijd is met Europese regels. Daarnaast heeft CETA als doel om ‘handelsbelemmeringen’, die voortkomen uit verschillen in regulering tussen de EU en Canada, weg te nemen. Maatschappelijke organisaties waarschuwen dat milieu- en gezondheidsbeleid onder druk zullen komen.
Ook als een meerderheid van het Europees Parlement instemt met CETA, dan nog is de vraag of CETA de eindstreep haalt; er zijn nog 38 nationale en regionale parlementen die hun goedkeuring zullen moeten geven.