In een veertiende eeuws houten beeld, voorstellende het hoofd van een man die het boeddhistische nirvana heeft bereikt, is in Australië een zevenhonderd jaar oud Chinees perkamenten bankbiljet ontdekt. De vondst werd gedaan door Ray Tregaskis, hoofd van afdeling Aziatische kunst van het veilinghuis Mossgreen in Sydney. Hij ontdekte het zeldzame biljet tijdens een inspectie van het beeld. Het was verborgen in een holte en heeft een waarde van één guan.

Foto veilinghuis Mossgreen.

Foto veilinghuis Mossgreen.

Het biljet stamt uit de 700-jarige Chinese Mingdynastie en behoort tot de oudste gedrukte waardepapieren in China en is goedgekeurd door keizer Zhu Yuan Zhang – de oprichter en de eerste keizer van de Ming-dynastie. Het wetsvoorstel heeft drie officiële rode zegels en een regel, die luidt: “goedgekeurd door het ministerie van financiën, dit bankbiljet heeft dezelfde functie als munten. Degenen die gebruik maken van valse biljetten zullen worden onthoofd (…) Het derde jaar van Hong Wu periode.”

Tregaskis gelooft dat het biljet is toegevoegd tijdens reparaties aan het beeld, veertig tot vijftig jaar nadat het werd gesneden. Beeld en bankbiljet zullen worden tentoongesteld in Melbourne, Londen en Hong Kong alvorens op een veiling in Sydney op 11 december te worden geveild. Naar schatting zullen ze een bedrag van tussen de 30.000 en 45.000 dollar opbrengen.

Bron BNN.

 

 

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst, Chinees boeddhisme, Opmerkelijk, Boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk