Het programma van het 11e Buddhist Film Festival Europe, dat loopt van 30 september tot en met 2 oktober in EYE in Amsterdam, is bekend. De openingsfilm is Hema Hema – Sing Me A Song While I Wait van de Bhutanese regisseur Khyentse Norbu.

bffe_logo_zw-w-300pxHet BFFE blijft een unieke plaats innemen in het kleurrijke festivalaanbod dat Nederland te bieden heeft. Geïnspireerd door de kernwaarden van de boeddhistische cultuur zoals altruisme en mindfulness, worden er films getoond die bijna nergens anders in Nederland te zien zijn. Dit jaar loopt het thema Inter-Being als een rode draad door het festival. Bovendien is er speciale aandacht voor vredesactivist en monnik Thich Nhat Hahn.

De openingsfilm

Hema Hema – Sing Me A Song While I Wait is een filosofisch sprookje (Hema Hema betekent ‘Er was eens’) dat is gefilmd in een afgelegen dorp met de dorpsbewoners als acteurs. De film stelt onderwerpen aan de orde als identiteit en anonimiteit, illusie en werkelijkheid, en in het bijzonder de overgang van leven naar dood en naar nieuw leven. Het sprookje laat ons zien hoe de mens gedefinieerd wordt door het masker dat hij/zij draagt en hoe anonimiteit ons tijdelijk ontslaat van alle verantwoordelijkheid. Het BFFE opent met deze film op vrijdag 30 september, in EYE Cinema 1 om 19.00 uur.

Over de regisseur

Regisseur Khyentse Norbu (Bhutan, 1961) is een filmregisseur en producent van Tibetaanse en boeddhistische films. Hij wist Hema Hema – Sing Me A Song While I Wait onder andere te realisteren met een succesvolle Kickstarter-campagne. Norbu studeerde filmproductie en politieke wetenschappen in de Verenigde Staten en was een van de adviseurs van Bernardo Bertolucci toen deze in 1993 de film Little Buddha maakte. Hij produceerde The Cup (Phörpa), die werd bekroond met vier prijzen en twee nominaties op filmfestivals. Zijn volgende film was Travellers and Magicians in 2003, waarmee hij twee prijzen en een nominatie in de wacht sleepte.

Slotfilm: Tharlo

bffe-tharloHet BFFE wordt zondag 2 oktober afgesloten met Tharlo. De Tibetaan Tharlo is 40, en heeft een opmerkelijk goed geheugen waardoor hij het rode boekje van Mao uit zijn hoofd kent. Hij woont alleen in de bergen van Tibet met zijn schaapskudde. Maar zijn leven wordt op zijn kop gezet als hij voor het eerst naar de stad moet om een foto moet laten maken voor zijn allereerste identiteitsbewijs.

Het volledige programma van het BFFE 2016 staat online. Tickets zijn halverwege september online te koop via de website van EYE.

Bron Bodhitv

 

 

Categorieën: Nieuws, Fotografie en film, Boeddhisme
Tags:

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu