Cambodja is geschokt door de moord op de populaire politiek commentator Kem Ley op tien juli dit jaar. De verdachte is Oeuth Ang (44), een voormalige soldaat, gokker maar bovenal een lastige en volgens mede-monniken ongehoorzame boeddhistische monnik. De moord vond plaats in een benzinestation in Phnom Penh. Kem Ley werd twee maal geraakt en stierf. De verdachte zegt dat hij de moord pleegde vanwege een lening die Kem Ley niet wilde terugbetalen. Maar veel mensen in Cambodja geloven dat de onthullingen van de journalist over een corruptieschandaal waarin regeringsleider Hun Sen verwikkeld is de werkelijke reden is.
Vrienden en familieleden hebben sterke twijfels of Ang wel de moordenaar is. Hij stond bekend als goedgevig en was actief als milieuactivist. Soeum Suon, de abt van de Thnung pagode in Siem Reap, vertelde de Voice of America (VOA) dat Oeuth Ang voor het eerst in 2012 in de kloosterorde intrad. Een jaar later werd hij door de abt uit het klooster gezet. Bij zijn intrede had de abt hem gevraagd of hij als ex-soldaat zijn oude gewoontes had opgegeven. Oeuth Ang zei dat dat zo was. De novice wilde niet luisteren naar het advies van de meer ervaren monniken en brak de huisregels door de pagode te verlaten wanneer hij wilde, zonder opgave van redenen. Hij deed volgens de abt geheimzinnig over zijn achtergrond en kreeg geen bezoek van familieleden.
Soeum Suon: ‘Ik schopte hem uit de pagode omdat hij de boeddhistische beginselen niet volgde, misschien, als hij meer tijd had besteed aan het boeddhisme in het jaar dat hij hier was, zou hij niet verblind zijn geraakt om te doden.’ Na zijn gedwongen vertrek ging Oeuth Ang naar de Komborpagode in het Varindistrict en daarna naar Pong Tanon, een boeddhistisch heiligdom in Kok Doung. Waar ze zich hem herinneren als een man in gewaden maar met weinig andere zaken die hem als een monnik bestempelden. Hij werd er beschuldigd van een affaire met een vrouw. De hoofdabt in dat gebied, Soum Samron, zegt dat veel mensen- ook monniken, bang waren voor de man. Die gezegd zou hebben als leek iedereen in dat dorp te kunnen doden, ook monniken.