Ze zijn als het ware buren van elkaar, zitten in dezelfde branche, maar hadden elkaar nog nooit ontmoet. Maar vandaag, op de door een koffiebrander en het Oranjefonds uitgeroepen Burendag, ontmoeten ze elkaar dan eindelijk. De abt van de Fo Guang Shan He Tempel aan de Zeedijk, de eerwaarde Miao Heng Shih en kapitein Wim Bijl van het Leger des Heils, met een vestiging op de Amsterdamse Wallen.
De ontmoeting is een unieke aangelegenheid. Nog niet eerder, ook internationaal niet, hebben vertegenwoordigers van het Leger des Heils en de BLIA, Buddha’s Light International Association, waar de tempel op de Zeedijk toe behoort, elkaar ontmoet. Het initiatief voor de historische ontmoeting is door André Kalden, voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN), genomen. In de late lente van dit jaar, tijdens een rondleiding in het huis van de overleden luitenant-generaal ‘majoor’ Bosshardt, waarvoor hij was uitgenodigd door een kennis, ontmoet Kalden kapitein Bijl. Dan blijkt dat er helemaal geen officiële contacten bestaan tussen het Leger des Heils op de Wallen en de Chinese tempel. Kalden komt op het idee de vertegenwoordigers van de twee instituten samen te brengen.
Wim Bijl en zijn vrouw Sonja werden zaterdag bij aanvang van het informeel bezoek rond het middaguur bij de tempel opgewacht door de vertegenwoordiger van de tempel, Kah Kih Yau, André Kalden en Rinus Laban, namens de BUN verantwoordelijk voor de interreligieuze contacten. In de tempel werden Bijl en zijn vrouw voorgesteld aan de abt van de tempel, de eerwaarde Miao Heng Shih. Tijdens de uitleg gedurende de rondleiding bleek dat er een sterk raakvlak bestaat tussen de organisaties waar het gaat om de omgang met de medemens en de visie daarop. De twee organisaties putten dan wel uit een andere religieuze traditie, maar in de visie op de omgang met de medemens blijkt grote overeenkomst.
Humanistisch Boeddhisme gaat uit van vier vormen geven, zo vertelt Kah Kih Yau: hoopgeven, blijdschap, vertrouwen en comfort. ‘Dat sluit mooi aan bij het Leger des Heils,’ merkt Kalden op. Kapitein Bijl gaat daar op in. ‘Inderdaad, zo stelt hij, wij hanteren de drie s’en: soup, soap en salvation.’
Aan het eind van de rondleiding geeft kapitein Bijl als cadeau aan de tempel een beeldje van een oester met daarin een parel. ‘Drank, prostitutie, geldproblemen, het dakloos zijn, maken dat mensen als een gesloten oester zijn. Maar ook mensen in een pak, met geld, die open lijken, zijn vaak gesloten door de problemen in hun leven. Of ze die nu laten zien of niet, Voor ons heeft ieder mens een parel in zich. Zo benaderen we de ander. Daarom wil ik dit symbool namens het Leger des Heils aan de tempel geven, tezamen met een steen met daarop de symbolen van geloof, hoop en liefde.’
Eerwaarde Miao Heng Shih nam het beeldje met de parel dankbaar in ontvangst. De vergelijking met de boeddhanatuur in ieder mens, was snel gemaakt. De abt gaf op haar beurt een lotus cadeau, de bloem die uit de modder oprijst zonder dat deze door de modder wordt besmeurd. Na de overhandiging van cadeaus nodigde de kapitein de eerwaarde uit om in december bij de opening te zijn van de dan gerenoveerde thuisplaats van het leger op de Wallen.
Kah Kih Yau sprak af om samen met voorzitter André Kalden binnenkort als vrijwilliger met de bekende soepkar van het Leger mee te gaan, om ook daadwerkelijk de banden te verstevigen. Bij het afscheid krijgen alle aanwezigen van de kapitein nog een mooie legerparaplu. ‘Voor als het regent” .