Een Tibetaanse man is in een Chinese gevangenis aan zijn verwondingen- ten gevolge van marteling, overleden. De man, die bekend staat als Trigyal, zat een gevangenisstraf van dertien jaar uit omdat hij volgens bronnen van Radio Free Asia in 2014 weigerde de Chinese vlag te hijsen.
Trigyal was een van de drie mannen uit het dorp Mukhyim in de opstandige regio Driru die gevangen werden gezet. Inwoners werden gedwongen de Chinese vlag aan hun huis te bevestigen, om zo hun loyaliteit jegens China, dat Tibet bezet houdt, te tonen. Sommigen gooiden de vlaggen in een rivier. Het is al lange tijd onrustig in dat gebied. Chinese veiligheidstroepen worden beschuldigd van het doden van vier Tibetaanse dorpelingen en het verwonden van vijftig toen dorpelingen zich in 2013 verzetten tegen de campagne van de overheid om trouw te beloven aan de Chinese staat.
Klaas Vos zegt
Dit is slecht nieuws. Ik neem aan dat de Chinese media toch ook veel goed nieuws verspreiden: landarbeiders die nu vrij zijn en een loon verdienen, kinderen die niet verplicht naar het klooster hoeven, vrouwen die dezelfde kansen als mannen hebben, einde van de vermenging van religie en politiek. Daar wordt bovenstaande nieuws niet beter van, maar het zou toch een wat evenwichtiger plaatje geven.
Joop Ha Hoek zegt
We brengen regelmatig berichten over de volgens China verbeterde economische, sociale en religieuze omstandigheden in Tibet. De waarheid daarvan is niet of nauwelijks vast te stellen omdat Tibet voor onafhankelijke journalisten en buitenlandse politici nauwelijks toegankelijk is. Wat wel duidelijk is dat er in Tibet of in de Tibetaanse Autonome Regio, waar veel Tibetanen leven, mensenrechten worden geschonden. Leefwijzen worden aangetast, milieu, natuur en cultuur vernietigd. Wie het niet eens is met de Chinese overheerser en dat duidelijk laat blijken, verdwijnt in de gevangenis. Er is een enorme gang van Han-Chinezen naar Tibet op gang gekomen die (arbeids)plaatsen van Tibetanen innemen en zo Tibet inderdaad in het voordeel en volgens de partijlijn van de communistische partij in China veranderen. We willen absoluut geen eenzijdig beeld van en over China leveren. Elke democratisering gaat met geworstel en repressie gepaard. Het land heeft de grootste populatie boeddhisten die steeds meer in vrijheid hun religie kunnen beoefenen. Misschien dat zij het ‘Ontwaakt verworpenen der aarde’ in een andere versie uit kunnen dragen. Het is goed om mensen op hun daden te beoordelen en niet op hun fysieke bestaan. Metta voor iedereen.
Joop Ha Hoek, hoofdredacteur BD
bart zegt
er is een programma op tv waar een arts die goed Chinees spreekt een tocht langs de Yangtze maakt daar krijg je een goed beeld over het levens-klimaat in China en ook hoe het politieke klimaat is. Recensie, zie link.
http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/02/08/de-nieuwe-droomgids-voor-china-1586944
Joop Ha Hoek zegt
Ik heb vanmiddag de eerste aflevering gezien. Het gaat om een jonge, Nederlandse fotograaf en arts, die vloeiend Chinees spreekt en op een gemakkelijke manier contact maakt. Zo blijkt dat systemen bedreigend kunnen zijn, maar mensen elkaar altijd tegemoet kunnen komen en naar elkaar luisteren Een prachtige documentaire. Hoopvol en hartverwarmend. Tibet wordt ook bezocht.
Tom Brinkmann zegt
Ha Joop!
Op FB kun je ook de pagina van ICT (International Campaign for Tibet) volgen. Ze hebben regelmatig updates over de actuele situatie van de Tibetanen (die nog steeds gebukt gaan onder het Chinese juk)
En uiteraard is hun website er ook:
https://www.savetibet.nl/#
Groeten,
Tom