Steeds meer mensen mediteren. Yoga is razend populair. Je kunt zelfs spreken van een mindfulness-industrie in het Westen. Nederland alleen al telt zo’n 500 boeddhistische centra. Op 12 februari opent Museum Volkenkunde de deuren voor DE BOEDDHA. Een grote tentoonstelling over een van de meest inspirerende figuren uit de wereldgeschiedenis.
Wat maakt het levensverhaal van deze spirituele leider zo intrigerend? Hoe wordt anno nu het boeddhisme wereldwijd beleefd? Deze en andere vragen staan centraal in deze grote tentoonstelling. Reis mee langs belangrijke boeddhistische plaatsen, kom van alles te weten en ervaar de verbindende kracht van deze wereldgodsdienst.
Voor veel Nederlanders roept het boeddhabeeld herinneringen op aan reizen door Azië, waar boeddhabeelden en tempelcomplexen de culturele hoogtepunten vormen. Voor andere Nederlanders is de Boeddha misschien vooral een symbool van rust en vormt het een tegenwicht tegen de gehaaste en complexe samenleving. We mediteren massaal, elke grote Nederlandse stad kent wel een boeddhistisch centrum. In de tentoonstelling kom je te weten wat verschillende mensen in het boeddhisme zoeken.
Op reis
Aan de hand van reportages, indrukwekkende foto’s en interviews maken bezoekers in DE BOEDDHA een reis langs belangrijke boeddhistische gebieden op aarde waar het boeddhisme lang geleden betekenisvol was of waar het nu nog volop leeft. Er is aandacht voor pelgrimsplaatsen en belangrijke feestdagen die van land tot land verschillen. De tocht voert langs onder andere Thailand, India, Indonesië, China, Birma (Myanmar), Japan en Tibet. Van de eeuwenoude Chinese kloosters en de geboorteplaats van de Boeddha in Nepal tot de Indonesische Borobudur. En de reis voert ook door eigen land. Vier gloednieuwe documentaires geven een actuele blik op boeddhisten en boeddhisme in Nederland.
Unieke voorwerpen
Het is de eerste keer dat er zoveel boeddhabeelden tegelijk uit de eigen museumcollectie gepresenteerd worden. Dat boeddhabeelden zó van elkaar verschillen en hoe dat zit, ontdek je hier. Ook is er een zeldzaam, meer dan 35 meter lang Vessantaradoek te zien met scènes uit een vorig leven van de Boeddha. Samen met belangrijke internationale bruiklenen uit onder andere het Victoria & Albert Museum in Londen, het Musée Guimet uit Parijs, het Berlijnse Museum für Asiatische Kunst en het Asian Civilisations Museum in Singapore, vertellen deze voorwerpen het levensverhaal van de Boeddha. Zo zijn er eeuwenoude stenen Gandara reliëfs uit Pakistan en is er een indrukwekkende contactreliek met de voetafdruk van de Boeddha uit Thailand.
In september 2016 is de tentoonstelling te zien in het Tropenmuseum, Amsterdam.
Hans van Dam zegt
Danasuggestie: € 14,- (Leiden) respectievelijk € 15,- (Amsterdam), te voldoen bij entree.
Sjoerd Windemuller zegt
Geheel vrijblijvend verplicht, verplicht vrijblijvend is ditmaal helaas uitgesloten, maar het westers boeddhisme kent deze benadering al jaren.
Nirvair Kaur Curtis de Ruiter zegt
Ben sinds een paar dagen na 34 jaar (voorgoed?) terug in Leiden… m’n geboortestad en de eerste plek waarin het Boeddhisme iets in me wakker riep. Als 12-jarig kind begon er een zoektocht, een herkenning al dwalende door de zalen en gangen van het Museum en bracht ik velen zondagmiddagen rond in de Boeddha zaal, de plek welke de leidraad werd voor de jaren in de Dharma. Het leven in kringloop…. Kijk uit naar deze tentoonstelling!
En ja, erg jammer dat er entree voor betaald moet worden, maar kan me zo voorstellen dat de kosten om deze bijzondere plek te onderhouden en deze tentoonstelling te verwezenlijken heel veel geld kost…
kees moerbeek zegt
Pracht stad, Leiden en pracht museum. Als ik naar de tentoonstelling ga, zal ik naar je zwaaien, Nirvair.
Ik weet niet hoe je eruit ziet, maar als ik maar vaak en lang genoeg zwaai, heb ik je te pakken :-) Of Sjoerd, Hans, G.J., Nic en de andere usual buddhist suspects :-))
Een museumkaart is een uitkomst!
Hans van Dam zegt
Ik ga verkleed als boeddha, Kees.
Eens kijken of je me herkent.
Sjoerd Windemuller zegt
Te oordelen naar jouw foto kies jij voor de slankere Indiase variant, ik neem dan die dikkere Chinese variant wel voor mijn rekening.
Zo’n stevig manneke dat past me wel.