Slechts zeven minuten van dagelijkse meditatie kunnen helpen om raciale vooroordelen te verminderen. Zo zou blijken uit een nieuwe studie. De onderzoekers stellen dat slechts zeven minuten liefderijke meditatie – loving-kindness meditation (LKM)- voldoende is om negatieve raciale vooroordelen, bijvoorbeeld ten opzichte van een zwart persoon, om te buigen.
LKM is een op het boeddhisme geënte techniek -metta meditatie- die onvoorwaardelijke vriendelijkheid naar jezelf en anderen bevordert. De wat genoemd wordt meerwaarde van de techniek is een belangrijk instrument voor het verbeteren van de harmonie tussen groepen, zegt hoofdonderzoeker Alexander Stell, hoofddocent psychologie aan de Universiteit van Sussex. Blanke deelnemers aan het onderzoek kregen foto’s voorgelegd van zwarte medeburgers en moesten daar op reageren terwijl ze ook LKM-aanwijzingen ontvingen. Binnen zeven minuten waren positieve effecten merkbaar.
De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Motivation and Emotion.
Deze tekst is eerder in het BD geplaatst op 20 november 2015.
polleke zegt
Ook al getest op IS-aanhangers?
Frank Uyttebroeck zegt
Ja.
En het werkt, wanneer ook voorafgegaan door diepgaande beoefening van vergeving.
(Zeven minuten lijkt mij echter wel wat weinig)
Het is moeilijk, verwarrend. En je komt veel obstakels tegen. Maar na verloop van tijd … ach weet je, doe het nou maar gewoon. Hardcore. Met de juiste intentie en de juiste methodiek.
Geen “spiritual navel fluff plucking”.
Het werkt, ook in jouw relatie met IS-aanhangers/strijders. En in relatie met jezelf. Of met wie dan ook.
Wat heb je te verliezen?
Haat, hebzucht en waanzin?
Good deal, lijkt mij.
F.U.
PS: de hele dharma zou ook voor IS-aanhangers werken (de metta meditatie inbegrepen). Maar het lijkt mij sterk dat zij daar voor openstaan. Nuttiger dus om ons perspectief op deze mensen aan te passen, denk ik.
Frans zegt
Fijn te lezen want ik merk tijdens mijn meditaties soms dat ik nog vol met shit zit. Ik ga me weer meer op LKM richten. :)
bart zegt
Geflipte hoogvliegers die de afkorting KLM niet een meer kunnen schrijven.