Begin oktober wordt in de Noord-Chinese provincie Hebei een museum geopend met een collectie van meer dan tweehonderd boeddhistische beelden van meer dan vijftienhonderd jaar oud. De collectie is te zien in drie grote zalen van het museum in Linzhang.
De collectie is afkomstig uit vondsten tijdens opgravingen in 2012 in de omgeving van Yecheng, waarbij bijna drieduizend complete beelden en fragmenten zijn opgegraven. Yecheng is een vijfentwintighonderd jaar oude stad, gelegen in wat nu Linzhang heet. De objecten zijn gemaakt van wit marmer en blauwe steen en zijn gerelateerd aan de periode Oost-Wei en de Noordelijke Qi (534-577) van de noordelijke dynastieën (386-581). De vondsten zijn in die zin bijzonder vanwege het grote aantal gevonden beelden en de kwaliteit daarvan.
Yecheng werd gebouwd in het begin en de laatste periode (770-476 V.Chr.) van een tijdperk en diende als het politieke centrum van China tijdens de periode van wat genoemd wordt de drie koninkrijken (220-280) en de noordelijke dynastieën. Het boeddhisme was in die tijd erg populair tijdens de Oost-Wei en Noordelijke Qi-dynastie. Het was vooral dominant in de Noordelijke Qi-periode toen de keizerlijke familie Boeddha’s vereerde. Tijdens die periode waren er ongeveer 30.000 tempels en twee miljoen monniken en nonnen in China, in Yecheng al vierduizend met bijna 80.000 monniken en nonnen.
De omslagfoto toont een willekeurig boeddhabeeld.
Bron BNN.