Replica’s van kunstwerken zijn meestal not done in musea, maar de conservatoren van de Amerikaanse J. Paul Getty Trust geloven in het succes van hun nieuwe project: exacte replica’s van de Mogao-grotten, een uitgebreid netwerk van 492 grotten in China, waarvan de wanden bedekt zijn met boeddhistische muurschilderingen. In 2016 zijn drie van die replica’s in het Getty Centrum in Brentwood, Californië te zien, compleet met artefacten uit de grotten.
Kunstenaars zijn nog druk bezig met het inrichten en schilderen van de replica’s die zullen worden gepresenteerd onder de titel ‘Cave Temples of Dunhuang: Buddhist Art on China’s Silk Road’. De grotten zijn vanaf het jaar 492 bekend als de Mogao-grotten, gegraven in een 1600 meter lange rotswand, ongeveer tweeduizend kilometer ten westen van Peking. De echte Mogao-grotten trekken ongeveer 1 miljoen bezoekers per jaar, de meesten uit China.
De muurschilderingen in de replica’s zijn even groot als de echte, zijn geschilderd met de dezelfde pigmenten en met behulp van de dezelfde klei uit een nabijgelegen rivierbedding waarmee de toenmalige kunstenaars in de grotten aan de slag gingen. In China en elders in Azië zijn replica’s van de schilderingen al te zien, maar het is voor het eerst dat ze in de Verenigde Staten te zien zullen zijn.
De expositie loopt van 7 mei tot 4 september 2016. Na een bezoek aan de grotten kunnen bezoekers terecht in een galerie van het Getty Research Institute, met objecten uit de oorspronkelijke grotten die zijn geëxporteerd naar Europa en terecht kwamen in musea en bibliotheken in Groot-Brittannië en Frankrijk. Zoals de diamant sutra, een boeddhistische religieuze tekst met tekeningen van meer dan 4,5 meter lang die dateert uit 868 en zich in de collectie van de British Library collectie bevindt. Daarvan wordt gezegd dat het werelds oudste gedrukte boek is.
Bron BNN.