De Tibetaanse mensenrechtenactivist en boeddhistische monnik Yönten Gyatso is wegens het verspreiden van onder meer informatie over de politieke situatie in Tibet, door een Chinese rechtbank in Ngaba tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het vonnis is al op 18 juni uitgesproken, maar de familie werd daar pas gisteren van op de hoogte gesteld.
De organisatie Reporters Zonder Grenzen (RWB) , aan wie de monnik berichten doorgaf, veroordeelt het lange voorarrest van Gyatso, heeft aangedrongen op zijn onmiddellijke vrijlating en het intrekken van de aanklacht.
Gyatso werd op achttien oktober 2011 in het klooster Khashi Gyephel Samtenling gearresteerd en meegenomen naar een detentiecentrum in Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan. Volgens de RWB zou Gyatso zijn gemarteld door de geheime dienst. Vanaf het moment van zijn arrestatie was zijn familie onkundig over de verblijfplaats van de monnik. De boeddhist zit zijn straf uit in Minayang, in de provincie Sichuan.
Yönten Gyatso, is de oprichter van een basisschool in Khashishul, waar de Tibetaanse taal nog wordt onderwezen. Een belangrijk deel van de aanklacht was de beschuldiging dat hij foto’s en informatie over de zelfverbranding van de boeddhistische non Tenzin Wangmo, in oktober vorig jaar, had verspreid.
Reporters Zonder Grenzen zegt dat het problematisch is om aan objectieve informatie over de toestand in Tibet te komen. De journalisten zijn voornamelijk aangewezen op burgerbronnen, die bereid zijn die informatie te delen.
Daarnaast wordt de censuur van de Chinese bezetter van Tibet steeds strenger. Sinds maart van dit jaar is de controle over bijna alle communicatiemiddelen totaal.
Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG, ook wel Reporters Zonder Grenzen, Engels: Reporters Without Borders – RWB, Frans: Reporters sans frontières, Spaans: Reporteros Sin Fronteras – RSF) is een internationale niet-gouvernementele organisatie die onderzoek doet naar persvrijheid, en deze wil bevorderen.
De organisatie werd opgericht in 1985 door de Fransman Robert Ménard, die er ook tot 2008 leiding aan gaf.
Alhoewel het een kleine organisatie is, wordt VZG erkend omwille van haar regelmatige rapporten en persberichten over de persvrijheid.
De organisatie zegt haar inspiratie te halen uit Artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens uit 1948, dat aan iedereen “recht op vrijheid van mening en meningsuiting” geeft, evenals het recht om “ongeacht grenzen inlichtingen en denkbeelden op te sporen, te ontvangen en door te geven.” Deze rechten zijn bevestigd in verschillende afspraken en verklaringen over de hele wereld. In Europa is het recht vervat in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en Fundamentele Vrijheden uit 1950.
In september 2005 publiceerde de organisatie het “Handbook for Bloggers and Cyber-Dissidents”. Het geeft technische tips om anoniem te starten met een blog en de censuur te omzeilen. Het bevat bijdragen van gerenommeerde journalisten, als Dan Gillmor, Jay Rosen en Ethan Zuckerman.
VZG is lid van de International Freedom of Expression Exchange (Internationale Vrijheid van Meningsuiting-uitwisseling), een virtueel netwerk van niet-gouvernementele organisaties dat wereldwijd het recht op vrije meningsuiting bewaakt, en campagnes voert om journalisten, schrijvers en anderen te verdedigen, die worden vervolgd voor het uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting.
Bronnen: diverse buitenlandse persbureaus en Wikipedia.