De Nieuw-Zeelandse bar-manager Philip Blackwood (32) moet vandaag wegens belediging van het boeddhisme voor een Birmees gerechtshof verschijnen. Op een promotieposter van de twee weken geleden geopende V-Gastrobar, een tapas restaurant en nachtclub in het ambassade gebied van Yangon, is te zien hoe de Boeddha als een dj een hoofdtelefoon draagt en op de poster de uitnodiging te zien is om in de bar een drankje te komen drinken.
Blackwood werd samen met twee anderen eerder deze week gearresteerd en meegenomen voor verhoor nadat de plaatselijke bevolking bezwaar maakte tegen de op Facebook geplaatste poster en het departement voor religieuze zaken in het overwegend boeddhistische Birma een klacht had ingediend tegen Blackwood, bareigenaar Tun Thurein (40) en manager Htut Ko Ko Lwin (26). Ook werd bij de bar gedemonstreerd. Blackwoord heeft toegegeven de afbeelding van de Boeddha te hebben gebruikt om klanten te trekken. Een politieambtenaar zegt dat dit onaanvaardbaar is voor boeddhisten en het een belediging is voor de boeddhistische religie. Op het vergrijp staat maximaal twee jaar gevangenisstraf. Het drietal heeft binmiddels zijn verontschuldigingen aangeboden.
Het incident komt op een moment dat in Birma de laatste maanden een groeiende boeddhistische nationalistische beweging, geleid door extremistische monniken, in opkomst is. Deze extremisten hebben al aangedrongen op een boycot van moslimwinkels en voorstellen gedaan om de vrijheid van godsdienst (voor andersdenkenden) te beperken.
Bron BNN.
Henk zegt
Ok, het zal hier misschien niet zo’n vaart lopen, maar uiterste voorzichtigheid is geboden waar het gaat om vermenging van politiek en religie, in dit geval boeddhisme. Boeddha zelf zou wellicht gezegd hebben dat deze machthebbers iets van zijn leer toch niet helemaal hebben begrepen… Wie wordt er tenslotte beledigd? De Boeddha zelf is te groot om beledigd te kunnen worden. Dus gaat het gewoon, zoals altijd, om overgevoelige ego’s.
Walter zegt
Ook een leerling van de leer zou geen reden hoeven te voelen voor belediging, mijns inziens.
Beledigen is echter een veel breder besproken onderwerp. Ik denk terecht.
Helen zegt
Dit vind ik een typische Westerse reactie zonder begrip voor andermens religieuse beleving. Dat het allemaal ego is wordt zo een dooddoener. Je gaat nu voorbij aan een diep geworteld geloof in bepaalde heilige waarden. Ook de Boeddha begreep dat heel goed en had daar respect voor!
Maxim zegt
Misschien had de barman een lachende Boeddha moeten gebruiken..?
Die op de foto lijkt alles veel te serieus te nemen.
Joop Ha Hoek zegt
Maxim, de foto geeft niet de Boeddha weer zoals die door de barmanager in Birma is gebruikt, maar slechts een voorbeeld van wat er op internet te vinden is.
ujukarin zegt
Wel, Boeddha liet inderdaad mensen hun respect voor religieuze symbolen zoals de Hindoe-goden houden maar zette die wel mooi op hun plaats: als vergankelijk en beperkt. En waarschuwde o.a. in de parabel van het Vlot konstant tegen te letterlijk nemen van zijn leer, en daarmee bijzaken tot hoofdzaken maken.
Dat laatste is nu precies wat je volop ziet gebeuren in ‘boeddhistische’ landen, met gesteggel over onvoldoende respect voor Boeddha als voorbeeld. Het is in de kern verkeerd begrip bij de ‘Boeddhisten’ en heeft dus weinig met Dharma te maken. Iets wat door de maker als respectvol bedoeld is (zoals tatoeages, zie recent nog een geval in Sri Lanka) lijkt me prima,en toont de domheid van de ‘boeddhisten’. Of dat (respectvolheid) in dit geval ook opgaat, net zoals bij disco’s die naar Boeddha vernoemd zijn, kweenie…
Groeten uit stoffig en veelal Internetloos India, with folded palms,
Henk zegt
Voor zover ik het begrepen heb is boeddhisme geen geloof maar een leer waarvan Boeddha zelf zei dat we vooral niets moesten aannemen omdat hij het zei, maar alles moesten onderzoeken. Die heilige waarden bestaan niet inherent en hoewel ik me zelf ook erger aan plastic boeddha’s bij wijze van tuinkabouter, heeft dat met mijn eigen opvattingen te maken en niets met wat Boeddha bedoeld heeft. Respect voor de leer en de leraar is één ding, respect voor wat iemand wel of niet gelooft eveneens, maar zo min als ik begrijp dat moslims zich gekwetst voelen als je kritiek op Allah of de Profeet levert, zo min begrijp ik dat mensen verontwaardigd zijn als zij Boeddha beledigd achten.
Walter zegt
Mooi gezegd nu. Bekrachtigt voor mij de beginstelling dat vermenging van overtuiging, politiek, en rechtspraak in deze, uiterste voorzichtigheid vraagt.
Dank.
Henk zegt
Buiging